Το ρεύμα και η εκτόξευση της ενέργειας που έχει γίνει ο μεγάλος βραχνάς στην εστίαση, ενδέχεται να αποτελέσει την αιτία για μια νέα κατανομή στον χώρο, με κύριο χαρακτηριστικό την εξειδίκευση και τον κατακερματισμό των υπηρεσιών του κάθε καταστήματος.

Εξειδίκευση των υπηρεσιών, ανάλογα με τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την κατηγορία των πελατών στην οποία κατά βάση απευθύνεται. Να το κάνουμε λιανά;  

Σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ενέργειας, την μείωση δηλαδή του ενεργειακού κόστους, είναι το άνοιγμα των καταστημάτων σε συγκεκριμένες ώρες, ανάλογα με την μορφή των υπηρεσιών του, αλλά και τις ώρες που έχουν την μεγαλύτερη κίνηση.

Ήδη υπάρχουν καταστήματα και στην Πάτρα που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν αυτή την τακτική. Εκεί που λειτουργούσαν 15 και 16 ώρες την ημέρα, είναι ανοικτά οχτώ, δέκα ή δώδεκα ώρες για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.  

Πού μπορεί να καταλήξει αυτό; Ένα μαγειρείο που το βασικό του ωράριο λειτουργίας είναι οι μεσημεριανές ώρες, δεν θα είναι πλέον ανοικτό και τις βραδινές.

Μια καφετέρια που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι έμεινε ανοικτή και τις βραδινές ώρες για να προσφέρει ποτό ή μπύρα θα κλείνει το βραδάκι. Αντίστοιχα ένα μαγαζί που κατεξοχήν είναι μπαρ, όμως άνοιγε μέχρι σήμερα και τις πρωινές – μεσημεριανές ώρες θα λειτουργεί μόνο το βράδυ. Κι πάει λέγοντας. 

Το σκηνικό που έχει επιφέρει η ενεργειακή κρίση θα λειτουργήσει ίσως σαν μια μορφή ιδιότυπου ξεσκαρταρίσματος που θα καταλήξει στην εξειδίκευση και στον κατακερματισμό.

Η "πράσινη" ενέργεια μοιάζει μακρινή

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές η ενεργειακή κρίση για όσα καταστήματα εστίασης μείνουν ανοικτά (γιατί δεν πρόκειται να μείνουν όλα, ένα ποσοστό από αυτά θα κλείσει), θα φέρει μέσα στους επόμενους μήνες το τέλος της τάσης του all day.

Μια τάση που κυριάρχησε τις περασμένες δεκαετίες. Ζητούμενο φυσικά για τους επαγγελματίες από τη στιγμή που οι ώρες λειτουργίας θα είναι λιγότερες, άρα και οι τζίροι, είναι να βρεθούν τρόποι για τη μείωση των πάγιων εξόδων της επιχείρησης. 

Κι όλα ενώ η κυβέρνηση μετά από τις επαφές που είχε με τους επαγγελματίες φορείς προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε αποφάσεις που να δίνουν κίνητρα στα καταστήματα για εξοπλισμό και συσκευές πράσινης ενέργειας.

Όμως και αυτό ακούγεται κάπως μακροπρόθεσμο στους επαγγελματίες, ενώ σίγουρα θα απαιτεί και ένα αντίστοιχο επενδυτικό ποσό που στις μέρες που ζούμε δεν είναι καθόλου αυτονόητο για τον κλάδο.