Την Παρασκευή 23/9/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, αποτελούμενης από τον Πρόεδρο Απόστολο Κόγκα και τον Ταμία Βασίλη Ασημακόπουλο με τον βουλευτή Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο στο γραφείο του στην Αθήνα.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του βουλευτή, που μάλιστα κατάγεται από την Αχαΐα, για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος και ειδικότερα το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (Κ.Ε.ΤΧ.) στην Πάτρα και η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με σκοπό την προώθηση των επιδιωκόμενων κοινών στόχων, που άλλωστε ενδιαφέρουν και γενικότερα την πόλη μας και τους πολίτες της.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν:
1. Η ανάγκη για άμεση κάλυψη των Κενών Οργανικών Θέσεων Πολιτικού Προσωπικού του ΚΕΤΧ, κύρια στο χώρο των Εκπαιδευτών Τεχνικών Ειδικοτήτων, αφού κατά την τελευταία δεκαετία συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς αντικατάσταση 26 από τους 33 συνολικά υπηρετούντες Εκπαιδευτές Τεχνικών Ειδικοτήτων, και από τους 7 που απέμειναν σήμερα άλλοι 4 πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στην επόμενη διετία, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας πολύτιμης τεχνικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας
2. Η δυνατότητα του ΚΕΤΧ να λειτουργήσει ως Κέντρο Αρχικής Εκπαίδευσης αποκλειστικά για τους νεοσύλλεκτους του Τεχνικού και Λοιπών Όπλων & Σωμάτων (Λ.Ο.Σ.), που είναι προγραμματισμένο να έρθουν για την τεχνική τους εκπαίδευση στα Σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΚΕΤΧ μετά την ορκωμοσία τους και ανέρχονται σε περίπου 120-150 άτομα κάθε δίμηνο. Το Κέντρο έχει το κατάλληλο προσωπικό με μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων, οικονομίες κλίμακος και εξορθολογισμός λειτουργικών δαπανών, αποφυγή περιττών μετακινήσεων/μεταθέσεων των νεοσυλλέκτων από τις μονάδες της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών προς Πάτρα για
την τεχνική τους εκπαίδευση και στη συνέχεια επιστροφή τους στις προαναφερθείσες προωθημένες μονάδες, ομαλή και χωρίς προβλήματα προσαρμογή των νεοσυλλέκτων απότη βασική στην τεχνική εκπαίδευση και οικονομική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τόσο εξαιτίας της αύξησης του χρόνου παραμονής των νεοσυλλέκτων στην Πάτρα, όσο και από τις δαπάνες των συγγενών και φίλων, που έρχονται στην πόλη για να τους συναντήσουν. Άλλωστε επί σειρά δεκαετιών το ΚΕΤΧ υλοποιούσε με επιτυχία την βασική εκπαίδευση οπλιτών σε όλα της τα στάδια (ιατρικές εξετάσεις, ιματισμός, οπλισμός, στίβος μάχης, πεδίο βολής, χώροι εκπαίδευσης και άθλησης κ.λπ.), πριν την τεχνική τους εκπαίδευση.
3. Η υλοποίηση της πρότασης του Σωματείου μας για την αναβάθμιση του ΚΕΤΧ σε Διακλαδικό Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής), έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και η τεχνική επάρκεια του δυναμικού του ΚΕΤΧ, σε υλοποίηση προηγούμενων υποσχέσεων της πολιτικής ηγεσίας (ακόμα και μέσα στη Βουλή).
4. Η γενικότερη αύξηση της χρηματοδότησης της Μονάδας, βάσει εκθέσεων απαιτούμενης δαπάνης, που έχουν ήδη υποβληθεί στην ιεραρχία, προκειμένου να προβεί στην υλοποίηση:
Απαραίτητων βελτιώσεων και αναβαθμίσεων στις κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές.
Ανανέωσης του τεχνικού εξοπλισμού των Σχολείων Εκπαίδευσης.
Αναβάθμισης της Τεχνικής Εκπαίδευσης της μονάδας με την παροχή εκπαίδευσης σε καινούργια εκπαιδευτικά αντικείμενα, με βάση τον νεότερο εξοπλισμό που έχει εισαχθεί στις ένοπλες δυνάμεις.
Τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σωμάτων στο στρατόπεδο για κάλυψη αναγκών ηλεκτροδότησής του και εξοικονόμησης πόρων.

5. Η δημιουργία Στρατιωτικού Φαρμακείου στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας την Πάτρα, η έλλειψη του οποίου χαρακτηρίζεται ως σημαντικότατη και θα αποτελέσει ικανοποιητική ενίσχυση για τα δύσκολα οικονομικά όλου του προσωπικού (πολιτικού και στρατιωτικού) και των οικογενειών τους των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των αντίστοιχων συνταξιούχων τους. Ένας υπολογισμός που έγινε σε συνεργασία με τις Ενώσεις Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας οδήγησε σε έναν εκτιμώμενο συνολικό αριθμό εξυπηρετούμενων που ανέρχεται σε περίπου οκτώ χιλιάδες (8.000) άτομα, αριθμός που περίπου τριπλασιάζεται εάν συνυπολογιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους.
Μετά την ενημέρωσή του, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την θερμή υποστήριξή του στα θέματα που συζητήθηκαν και πρόσφερε την συμπαράσταση και την αρωγή του στις προσπάθειες του Σωματείου μας για την υλοποίησή τους, κρίνοντας τα αιτήματα δίκαια και επωφελή για την πόλη και την περιοχή μας. Δεσμεύτηκε ότι θα ενεργοποιηθεί και ο ίδιος προς κάθε κατεύθυνση και θα προβεί σε παράσταση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία υπέρ του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ. Ζήτησε δε από τους παριστάμενους να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονισμό, προκειμένου να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι κοινοί στόχοι.