O Karan Prasher ετοιμάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ με θέμα τους πρόσφυγες πολέμου της Ουκρανίας και την εγκατάσταση τους στην χώρα μας.

Ο δραστήριος Ινδός κινηματογραφιστής αποφάσισε μετά την "Μυρσίνη", την ταινία μικρού μήκους που γύρισε στα στενά της Πάτρας, να προχωρήσει στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο.

Αφορμή για την νέα του δημιουργία είναι το κύμα προσφύγων που έφτασαν τους περασμένους μήνες στην χώρα μας και ειδικότερα στην Πάτρα, με πολλές από τις οικογένειες αυτές να εγκαθίστανται στην αχαϊκή πρωτεύουσα προσπαθώντας να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες και έχουν ολοκληρωθεί. Το ντοκιμαντέρ είναι περίπου 30 λεπτών και περιλαμβάνει εμπειρίες γυναικών και παιδιών από την Ουκρανία που έφτασαν στην Πάτρα. Μέσα σε αυτό μιλούν και Έλληνες ομογενείς από την Ουκρανία για τα ήθη, τις παραδόσεις και τα έθιμα τους. 

 Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μία τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση, την «Co2gether» η οποία ήρθε σε επαφή με τις πρώτες οικογένειες που ενώθηκαν με αφορμή τον πόλεμο και στήριξε την δημιουργία του συλλόγου ελληνοουκρανικής φιλίας Palyanytsya.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να γνωρίσει όχι μόνο η τοπική κοινότητα τους πρόσφυγες από την Ουκρανία αλλά και οι Έλληνες γενικότερα να έρθουν σε επαφή με τον μεγάλο πολιτισμό των Ελλήνων της Ουκρανίας. Ένας πολιτισμός που σκοπεύουν παρά τις δυσκολίες να κρατήσουν όρθιο και ζωντανό, παραδίδοντας τον στις επόμενες γενιές.