Με την πρώτη ένδειξη ότι μάλλον έχετε κολλήσει κοινό κρυολόγημα, είναι πιθανό να αρχίσετε να αναζητάτε απεγνωσμένα λύσεις και θεραπείες, ώστε να αποφύγετε τα πιο βαριά και δυσάρεστα συμπτώματα, που συχνά προκαλούν ταλαιπωρία για μέρες.

Όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, υπάρχουν όμως μερικά μυστικά που αποδεδειγμένα μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Ποιες, όμως, από τις συμβουλές που θα δείτε και θα ακούσετε έχουν όντως αποτέλεσμα;

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το τι να κάνετε και τι να αποφύγετε, προκειμένου να απαλλαγείτε το ταχύτερο δυνατό από ένα δυσάρεστο κρυολόγημα:

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Είτε προτιμάτε το νερό, είτε το τσάι, είτε άλλα αφεψήματα, τα ζεστά ροφήματα μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά ανακουφιστικά για τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Παράλληλα, εμποδίζουν την αφυδάτωση και συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της μύτης και του λαιμού. Καλό θα είναι, επίσης, να αποφύγετε τις αλμυρές τροφές, το αλκοόλ, τον καφέ, αλλά και τα ζαχαρούχα ποτά, καθώς προκαλούν αφυδάτωση.

Αν δεν σας αρέσουν τα ζεστά ροφήματα, μικρά κομμάτια πάγου αποτελούν επίσης έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ανακουφίζοντας παράλληλα έναν ξηρό λαιμό.

Κάντε γαργάρες με αλατόνερο

Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ανακατέψτε τα μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο ρόφημα και κάντε μερικές γαργάρες με αυτό. Η τεχνική αυτή θα ανακουφίσει το λαιμό, αντιμετωπίζοντας τον πόνο και το πρήξιμο.

Πάρτε ήπια παυσίπονα

Σε περίπτωση που θέλετε να εντάξετε τα φάρμακα στην προσπάθεια καταπολέμησης των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, υπάρχουν μερικές διαθέσιμες λύσεις μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα αποσυμφορητικά, που θα καταπραΰνουν το συνάχι, αλλά και τα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη, που υπόσχονται να ανακουφίσουν από τον πόνο.

Η λύση των φαρμάκων δεν ενδείκνυται, φυσικά, για παιδιά κάτω των 6 ετών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα χώρου

Τα ξηρά ρουθούνια είναι πιο επιρρεπή σε ιούς. Εάν, μάλιστα, είστε ήδη άρρωστοι, ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει τον πονόλαιμο. Δοκιμάστε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα στους χώρους στους οποίους κινείστε. Σε περίπτωση που δεν έχετε, αφήστε ένα ρηχό μπολ με νερό κοντά σε μια πηγή θερμότητας. Καθώς το νερό εξατμίζεται, θα υγράνει σταδιακά το δωμάτιο.

Ξεκουραστείτε

Το κρυολόγημα είναι μια ένδειξη ότι ο οργανισμός -και ειδικά το ανοσοποιητικό σύστημα– έχουν ταλαιπωρηθεί και χρειάζονται ξεκούραση. Σας δίνεται, επομένως, μια ιδανική ευκαιρία να ξαπλώσετε και να κοιμηθείτε. Φροντίστε να κοιμάστε για τουλάχιστον 8 με 10 ώρες κάθε βράδυ. Εάν γυμνάζεστε, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα από την προπόνησή σας για 2 με 3 ημέρες. Έτσι, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να δυναμώσει και να επανέλθει γρηγορότερα στους κανονικούς του ρυθμούς.

Τι να αποφύγετε

Υπάρχουν, επιπλέον, μερικά πράγματα που καλό θα είναι να αποφύγετε όσο αντιμετωπίζετε ένα κρυολόγημα, καθώς δεν βοηθούν στην αντιμετώπισή του, ενώ ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση. Τα δύο κυριότερα πράγματα από τα οποία είναι καλό να μείνετε μακριά είναι:

Τα αντιβιοτικά: Αυτού του είδους τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις και όχι τους ιούς. Επομένως, δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος
Το κάπνισμα: Το κάπνισμα, αλλά και η έκθεση στον καπνό ως παθητικός καπνιστής, μπορεί να ερεθίσει ακόμη περισσότερο τη μύτη, το λαιμό, αλλά και τους πνεύμονες. Άρα, όχι απλώς δεν θα λειτουργήσει βοηθητικά, αλλά θα επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

Δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές και θα δείτε γρήγορο αποτέλεσμα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.