Μπορεί η λίστα των σχολικών ειδών να έχει μικρύνει από τους εκπαιδευτικούς προς τα παιδιά, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται στο να ανταποκριθούν στο να πάρουν αυτά που τους ζητάνε.

Η λίστα είναι προαιρετική, όμως, επί της ουσίας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι γονείς είναι υποχρεωτική αφού κανείς δεν θέλει να αφήσει το παιδί του χωρίς τα είδη που ζητάνε οι εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε να μην νιώσει μειονεκτικά απέναντι σε ένα άλλο.

Οι λίστες λοιπόν τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να είναι μικρότερες με τους εκπαιδευτικούς να κατανοούν το όλο θέμα με τις ανατιμήσεις και το κύμα ακρίβειας που έχει πλήξει μεταξύ άλλων και τα σχολικά είδη, όμως, ακόμα και έτσι υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Παιδιά που θα πάνε στο σχολείο με την παλιά τους τσάντα ή ακόμα και χωρίς τετράδια, περιπτώσεις που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν παρατηρηθεί ήδη σε τμήματα και σχολικές μονάδες.

Όπως λένε γονείς που μετέχουν ενεργά σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων υπάρχουν σχολεία που στο καθένα από τα τμήματα του, τουλάχιστον τα δύο με τρία παιδιά κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σχολικές τους προμήθειες και δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν τα είδη που τους ζητήθηκαν.

Ειδικότερα, στα νηπιαγωγεία, η διαπίστωση αυτή είναι ακόμα πιο εμφανής. Kι φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες των εκπαιδευτικών που παρόλο που γνωρίζουν το πρόβλημα, έχουν ζητήσει στην λίστα που έχουν δώσει στα παιδιά δεκάδες είδη που επί της ουσίας δεν χρειάζονται. 

Το πρόβλημα από το... κεφάλι!

Το πρόβλημα, σύμφωνα πάντως με κύκλους εκπαιδευτικών και γονέων, ξεκινάει από το κράτος και την πολιτεία που ουσιαστικά δεν έχει προμηθεύσει τα απαραίτητα είδη γραφικής ύλης, με αποτέλεσμα πολλά από τα σχολεία να μην έχουν μαρκαδόρους, κιμωλίες ή ακόμα και λευκές κόλλες χαρτιού. 

Η φτώχεια πάντως θα είναι παρούσα και φέτος στα σχολεία της Πάτρας. Κι όλα αυτά ενώ θυμίζουμε ότι ούτε αυτή την χρονιά ο Κοινωνικός Οργανισμός θα έχει την δυνατότητα να μοιράσει τρόφιμα για το δεκατιανό των αδύναμων και ευάλωτα οικονομικά οικογενειών.

Όσο για τα σχολικά γεύματα του υπουργείου; Κανείς δεν γνωρίζει τα κριτήρια επιλογής τους και το δεδομένο είναι ότι είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τις ανάγκες και τον αριθμό των μαθητών που ενδεχομένως να τα έχουν ανάγκη.