Αποδεικτικά στοιχεία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία βρήκε επιτροπή του ΟΗΕ, απαριθμώντας μεταξύ άλλων βομβαρδισμούς, βασανιστήρια και σεξουαλική βία.

«Βάσει αποδεικτικών στοιχείων που συνέλεξε η επιτροπή, συμπέρανε ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ λίγες μέρες μετά τις νέες καταγγελίες του Κιέβου εις βάρος της Μόσχας για τα θύματα του ομαδικού τάφου στο Ιζιούμ.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάιο για να διερευνήσει καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και μέχρι στιγμής έχει εστιάσει σε τέσσερις περιοχές, εκείνες των Κιέβου, Χαρκόβου, Σούμι και Τσερνιχίβ, όπως μεταδίδει η DW.

«Μείναμε άναυδοι από τον μεγάλο αριθμό εκτελέσεων στις περιοχές που επισκεφθήκαμε. Η επιτροπή διερευνά στην παρούσα φάση τέτοιους θανάτους σε 16 πόλεις και οικισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Έρικ Μόζε.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ μίλησαν με πάνω από 150 θύματα και μάρτυρες και επισκέφθηκαν 27 πόλεις και οικισμούς, όπου διεξήγαγαν έρευνες σε τάφους καθώς και σε κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων.

Η επιτροπή των ερευνητών του ΟΗΕ παρουσίασε καταθέσεις για ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και ξεγύμνωνα πρώην κρατουμένων σε ρωσικά κέντρα κράτησης. Ο Μόζε είπε επίσης ότι βρέθηκαν αποδείξεις για διάπραξη από απροσδιόριστο αριθμό Ρώσων στρατιωτών εγκλημάτων σεξουαλικής βίας με τις ηλικίες των θυμάτων να κυμαίνονται μεταξύ τεσσάρων και 82 ετών. Οι επιθεωρητές ερεύνησαν επίσης δύο περιπτώσεις κακομεταχείρισης Ρώσων από Ουκρανούς στρατιώτες.