Επισκεφθήκαμε την Τετάρτη τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας.
Οι παθογένειες των περιφερειακών νοσοκομείων αναδεικνύονται με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο Νομό Ηλείας, των 300.000 κατοίκων. Τώρα που αναμένεται το ραντεβού γρίπης με το κορωνοϊού, στα δύο νοσοκομεία της ΗΛΕΙΑΣ δεν έχουμε παθολόγους και πνευμονολόγους.
Ένας και μοναδικός παθολόγος υπηρετεί στο νοσοκομείο του Πύργου. Καλύπτει τη παθολογική κλινική, που φθάνει 70 νοσηλευόμενους ασθενείς, τα επείγοντα. Καλύπτει επίσης τη κλινική κορωνοϊού, αφού δεν υπάρχει πνευμονολόγος. Ένας και μοναδικός πνευμονολόγος που υπάρχει στο νοσοκομείο Αμαλιάδας καλύπτει το νοσοκομείο Πύργου μόνο κατά τις εφημερίες.
Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας η παθολογική κλινική έκλεισε εδώ και πέντε χρόνια, αφού οι 4 παθολόγοι μετακινήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες στο νοσοκομείο του Πύργου. Τελικά μόνο ο ένας έμεινε. Οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν. Γιατί;
Έτσι τώρα η παθολογική κλινική, η κλινική κορωνοϊού, τα ΤΕΠ του νοσοκομείου Πύργου λειτουργούν με έναν μόνο παθολόγο.
Έγινε προκήρυξη πέντε θέσεων μόνιμων παθολόγων και κανείς γιατρός δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.
ΛΟΓΟΙ.
Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότατοι.
Οι παθολόγοι γιατροί της περιοχής κερδίζουν πολύ περισσότερα ως ιδιώτες ιατροί. Το κράτος πρέπει να βάλει όρια στα κέρδη των ιδιωτών γιατρών. Αυτό το διαπιστώνει κανείς και από την απροθυμία τους να εγγραφούν στο σύστημα ως προσωπικοί ιατροί αν και προβλέπονται για τους προσωπικούς γιατρούς υπερδιπλάσιες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Η δημόσια υγεία είναι ευθύνη και των τοπικών φορέων (τοπική αυτοδιοίκηση). Θα πρέπει να χορηγούν κίνητρα προσέλκυσης των γιατρών και όχι να αδιαφορούν ή να τους διώχνουν όπως στη ΜΗΛΟ.
Το κράτος πρέπει να θεσμοθετήσει κίνητρα οικονομικά, θεσμικά, υπηρεσιακά για να προσελκύσει γιατρούς στα περιφερειακά νοσοκομεία όπως του Πύργου και της Αμαλιάδας.
Το νοσοκομείο Αμαλιάδας είχε μετατραπεί εδώ και 5 χρόνια η λειτουργία του σε περιφερειακό Ιατρείο. Χειρότερα και από τα κέντρα υγείας. Τώρα γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ να επανέλθει η δευτεροβάθμια λειτουργία και εν μέρει επανήλθε, Σκαλώνει και αυτή η προσπάθεια στην γενική έλλειψη γιατρών.
Τα Σωματεία των εργαζόμενων και οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας ενωμένοι και αποφασισμένοι διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες.
Μιχ. Γιαννάκος - ΠΟΕΔΗΝ