Ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου καθώς το δρόμο για τη φυλακή δείχνει απόφαση του Αρείου Πάγου για τον μεσίτη, έναν εκ των δύο κατηγορουμένων που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών χωρίς ελαφρυντικά, μαζί με τον κοσμηματοπώλη για το θάνατο του ακτιβιστή.

Αυτό αναφέρουν σε ανάρτησή τους οι δικηγόροι της οικογένειας Άννυ Παπαρούσου και Κλειώ Παπαπαντολέων.

«Η αναίρεση που ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, που ανέστειλε την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης του Αθ. Χορταριά, οδηγεί στην αποκατάσταση της έννομης τάξης. Ήταν μια ουσιαστικά εσφαλμένη απόφαση που ανέτρεπε, χωρίς νόμιμο λόγο, την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση» σημειώνουν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η οριστική κρίση θα είναι από το αρμόδιο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο.

Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, ενώ δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Μάλιστα, το δικαστήριο είχε ομόφωνα αποφασίσει να μην χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση για τους δύο κατηγορούμενους. Όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος έγινε δεκτό να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, αλλά να ξεκινήσουν την έκτιση της ποινής τους, με τον μεσίτη να οδηγείται στη φυλακή, ενώ ο κοσμηματοπώλης θα εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του καθώς διανύει το 77ο έτος της ηλικίας του.

Η πρώτη ανατροπή

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε ανατροπή στην απόφαση που είχε εκδοθεί στις 3 Μαΐου για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018. Ειδικότερα, ύστερα από 2 μήνες έγινε δεκτό σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ιωάννη Γλύκα και Ορφέα Φίλο αίτημα αναστολής της ποινής για τον μεσίτη, ο οποίος όπως και ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Όπως ανακοίνωσαν τότε οι συνήγοροι του μεσίτη Ιωάννης Γλύκας και Ορφέας Φίλος, έγινε τελικώς δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής και θα αποφυλακιστεί. «Η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη δέχτηκε την αίτηση αναστολής του αιτούντος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφανίσεως εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και του έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ελεύθερος όταν αυτό προσδιοριστεί» ανέφεραν.

πηγή real.gr