Οι μικρές ελληνικές ζυθοποιίες διεκδικούν το δικό τους κομμάτι στην αγοραστική πίτα της μπύρας, ενός ποτού που μαζί με το κρασί και τα κλασικά αλκοολούχα της ελληνικής παράδοσης (ούζο, τσίπουρο κτλ), είναι στις βασικές προτιμήσεις του κόσμου.

Οι ελληνικές μπύρες που προέρχονται από αυτές τις μικρές ζυθοποιίες έχουν ξεκινήσει και κάνουν το δικό τους ταξίδι σε διάφορες επικράτειες της χώρας και κυρίως σε νησιά και τουριστικά μέρη, ειδικότερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Στην Πάτρα υπάρχει η μπύρα «Ammousa» του Γιώργου Ντάνου που πέρα από τις βραβεύσεις και τις διακρίσεις που είχε πάρει τα περασμένα έτη σε διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας και όχι μόνο, φέτος το καλοκαίρι ταξίδεψε παντού.

Στη Μύκονο, την Πάρο, στην Μύλο, στο Ηράκλειο σε πολλά άλλα μέρη. Όμως η Ammousa δεν είναι η μοναδική μπύρα που παράγεται στην Πάτρα και έχει ξεπεράσει τα σύνορα της αχαϊκής πρωτεύουσας, έχοντας συναντήσει την προτίμηση του κοινού.


H Ammousa στην Πάρο

H Ammousa στην Πάρο

Υπάρχουν επίσης η "Kykao" (φτιάχτηκε από μία ομάδα φοιτητών το 2009 και πλέον αποτελεί μία μικρή βιομηχανία στο Πλατάνι Πατρών με σχεδόν 70 ετικέτες), η "Ora" της Πατραϊκής Ζυθοποιίας (έκανε την εμφάνιση της με την «Διώνη») και η Toul’s από την Toul’s Brews (εμφανίστηκε το 2018 και έχει μέχρι ώρας δύο ετικέτες την Toul’s The return και την Bipollar, έχοντας εγκαταστάσεις στο Βασιλικό).

Για να μην αναφέρουμε και στις άλλες μπύρες που προέρχονται από άλλα μέρη και έχουν δημιουργηθεί από μικρές ζυθοποιίες. Όμως σε μία πόλη που έχει την δική της παράδοση στην ζυθοποιία (το κορυφαίο παράδειγμα είναι η Mamos, η πρώτη μπύρα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα), βλέπουμε να συνεχίζεται αυτή η μαγιά που διαμορφώθηκε την περασμένη δεκαετία σε όλη την επικράτεια.

Η μαγιά που οδήγησε ερασιτέχνες ζυθοποιούς από εκεί που πειραματίζονταν στα σπίτια, στις αποθήκες και στα γκαράζ τους να δημιουργήσουν δεκάδες μικρές ζυθοποιίες που πλέον έχουν κατακτήσει το δικό τους κομμάτι στην εστίαση, αλλά και στο λιανικό εμπόριο.


To παλιό εργοστάσιο της Μάμος

To παλιό εργοστάσιο της Μάμος