Κίνδυνος να μείνει το Πατρινό Καρναβάλι εκτός του ευρετηρίου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα λίγες ώρες πριν από την λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση του δελτίου ένταξης.

Τι έχει συμβεί; Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η ομάδα που είχε εργαστεί εθελοντικά επί μήνες για να καταρτίσει την φιλοσοφία του όλου κειμένου και την σύνταξη του δελτίου μέσω της οποίας η διοργάνωση θα έπαιρνε μία θέση στις διαχρονικές πολιτιστικές – λαογραφικές εκδηλώσεις της χώρας, διαφώνησε την τελευταία στιγμή με την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ήρα Κουρή.

Σύμφωνα με κύκλους καρναβαλιστών που συνθέτουν αυτή την ομάδα η πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού εδώ και δύο μήνες σχεδόν, χωρίς να έχει λάβει μέρος σε καμία από τις συσκέψεις που έγιναν για τον σχεδιασμό του όλου πλάνου και της σύνταξης του κειμένου, ζήτησε ορισμένες αλλαγές που έφτασαν στο σημείο – σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας – να μεταβληθούν σε ευθείες παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το βασικό σημείο διαφωνίας ήταν ότι η πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού ζήτησε και επέμενε να δηλωθεί ως επικεφαλής και συντονίστρια του όλου εγχειρήματος η διευθύντρια ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Σοφία Χρυσοπούλου.

Ωστόσο, η συντονίστρια είχε ήδη αποφασιστεί από την ομάδα και μάλιστα ομόφωνα. Άλλωστε, η σχετική αναφορά το υπουργείου για την κατάθεση ένταξης των ενδιαφερόμενων διοργανώσεων, δεν απαιτεί την ύπαρξη επίσημων φορέων, αλλά αναφέρεται στον "σχηματισμό κοινοτήτων". 

Η ομάδα αυτή συνεδριάζει και συσκέπτεται από τον περασμένο Απρίλιο για να προχωρήσει το όλο project, έχοντας καταλήξει σε ένα κείμενο 37 σελίδων, μέσα στο οποίο σκιαγραφείται η ιστορία, ο χαρακτήρας και η εξωστρέφεια του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού.

Πλήγμα για την διοργάνωση

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την απόσυρση της ομάδας από το όλο θέμα εξαιτίας της στάσης της προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού, ο φάκελος και το κείμενο που έχει δουλευτεί και είναι έτοιμο, δεν θα κατατεθεί και το Πατρινό Καρναβάλι κινδυνεύει να μείνει εκτός της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κύκλοι των καρναβαλιστών αναφέρουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στην διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού, στο κύρος και στο βεληνεκές του, αλλά και ενδεχομένως και υλικά αφού είναι αρκετά πιθανό οι εκδηλώσεις που θα ενταχθούν στο πεδίο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς να τύχουν μελλοντικά μιας καλύτερης μεταχείρισης και ενδεχομένως χρηματοδότησης από το κράτος.

Από την πλευρά της ΚΕΔΗΠ αυτό που έχει διαρρεύσει είναι ότι ήδη το όλο θέμα έχει ανατεθεί σε ομάδα εθελοντών που δεν διαφωνούν με τις απαιτήσεις της προέδρου, συντάσσοντας το κείμενο που θα κατατεθεί εκ νέου. Όμως ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον.