"Καμπανάκι" κινδύνου, για να μην χάσουν για ακόμα μια φορά η Αχαΐα και η δυτική Ελλάδα το τρένο της ανάπτυξης, έπειτα από την ανάλυση των όσων ακούστηκαν από το βήμα της ΔΕΘ.

Και αυτό γιατί το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ καθώς και οι διευκρινήσεις μέσω κοινής συνέντευξης Τύπου από τους αρμόδιους Υπουργούς, δεν φαίνεται να «αγγίζουν» την Αχαΐα.

Οι φοιτητικές εστίες

Πλήγμα πρώτο, οι εξαγγελίες για τις φοιτητικές εστίες. Πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες θα δημιουργηθούν στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Η Αχαΐα, αλλά και η Πελοπόννησος είναι εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος και μάλιστα, την ώρα που τα ενοίκια στην φοιτητική στέγη έχουν "φτάσει στο Θεό" και οι υπάρχουσες υποδομές, είναι άκρως προβληματικές. Ο πρόεδρος του δικτύου e-real estates Θεμιστοκλής Μπάκας, τονίζει ότι "η Πάτρα, όπου καταγράφεται η 2η μεγαλύτερη αύξηση των φοιτητικών ενοικίων από το 2017 έως και σήμερα αγγίζοντας το 49,23% αμέσως μετά την Αθήνα (53,10%), βρίσκεται εκτός σχεδιασμού για την ανέγερση νέων θέσεων σύγχρονων φοιτητικών εστιών. Μη ξεχνάμε ότι οι φοιτητές αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της Πάτρας. Το μηνιαίο οικονομικό αποτύπωμα των φοιτητών στην Πάτρα αγγίζει τα 30 εκατ.€."

Το στοίχημα των επενδύσεων

Η μείωση των επενδύσεων στην περιοχή, αγγίζει το 70%, ενώ η απορρόφηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας το χρονικό διάστημα 2009-2018 ανήλθε στο 22,8% σημειώνοντας την τρίτη χαμηλότερη επίδοση στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε και την αύξηση του ορίου επένδυσης της εγχώριας Golden Visa στις 500.000€, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων. Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος και προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden Visa από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, το 85% των επενδυτών έχουν «συγκεντρωθεί» στα Νότια Προάστια του Ν.Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας, και με την αύξηση του ορίου επένδυσης, τείνει να «ευεργετηθούν» μόνο τα ακριβά προάστια της Αττικής και τα κοσμοπολίτικα νησιά. Όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, "η όποια ελπίδα αναζωπύρωσης της κτηματαγοράς, του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της τουριστικής ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας σε περιοχές της Περιφέρειας (π.χ. Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) που έχουν άμεση ανάγκη, έχει πέσει πλέον στο κενό και αποτελεί επενδυτική «ταφόπλακα». Αν η αλλαγή του ορίου, καθολικά στις 500.000€ δεν αποτελεί «επενδυτικό τέχνασμα» ή/και δεν εφαρμοστεί η δυνατότητα διαφοροποίησης του ορίου επένδυσης σε περιοχές της επικράτειας ή/και ανά γεωγραφική ζώνη, τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν «μάθαμε» τίποτα από τον διεθνή ανταγωνισμό και δεν είμαστε σε θέση να προσαρμοζόμαστε άμεσα στις διεθνείς τάσεις, στα διεθνή δεδομένα και βάση του ανταγωνισμού.

Η αναδυόμενη τουριστικά Δυτική Ελλάδα, με ακτογραμμή άνω των 80χιλιομέτρων και φυσική ποικιλομορφία, που μπορεί να αποτελέσει επενδυτικά το «Μήλον της Έριδος», θα παραμείνει και πάλι ο «κοιμώμενος αναπτυξιακός γίγαντας» ".