Είναι πάντα οδυνηρό να ακούς το μικρό σου να βήχει. Ωστόσο, ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα στα βρέφη και τα νήπια και συνήθως ακούγεται χειρότερο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το imommy.

Τι είναι ο βήχας;

Ο βήχας είναι μια από τις πιο σημαντικές άμυνες ενάντια στις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού, η βλέννα εκκρίνεται στους αεραγωγούς ως μέρος της απόκρισης στη μόλυνση και ο βήχας βοηθά στην απομάκρυνση αυτού. Διαφορετικοί τύποι βήχα μπορούν επίσης να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για την ασθένεια του παιδιού σας.

*Νεογέννητα βρέφη

Τα μωρά κάτω των 4 μηνών αναπνέουν υποχρεωτικά από τη μύτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συντονίσουν την αναπνοή μεταξύ του στόματος και της μύτης τους πολύ καλά. Εάν έχουν ρινική συμφόρηση, είναι σημαντικό να αναρροφήσουν και να αποβάλλουν τη βλέννα, κάτι που θα τα βοηθήσει να τρέφονται καλύτερα.
*Βρέφη 3 μηνών και άνω

Σε βρέφη ηλικίας άνω των 3 μηνών, η ρινική συμφόρηση και η καταρροή μπορεί να είναι πολύ συχνή. Είναι εύκολο για τις μικρές μύτες να μπουκώσουν επειδή δεν υπάρχει πολύς χώρος εκεί, κι αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές τα μωρά μπορεί να έχουν κάποια δυσκολία στην αναπνοή όταν είναι μπουκωμένα. Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί ιοί του κρυολογήματος και τα βρέφη κάτω των 6 μηνών εξακολουθούν να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν αυτές τις λοιμώξεις.
Τι προκαλεί ρινική συμφόρηση και καταρροή στα μωρά

Μια καταρροή δεν σημαίνει πάντα μόλυνση. Η ανακάλυψη ότι η βλέννα που βγαίνει από τη μύτη του μωρού σας είναι ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων μπορεί να προκαλέσει πολλή νευρικότητα, αλλά συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η μύτη του μωρού σας προσπαθεί να προστατευτεί όταν βγαίνει στον κρύο αέρα, δημιουργώντας περισσότερη βλέννα για να διατηρείται υγρή και καθαρή από σωματίδια. Την άνοιξη, αντίστοιχα, που τα λουλούδια ανθίζουν, η καταρροή μπορεί να είναι σημάδι αλλεργίας.
Πώς να ανακουφίσετε το μικρό σας

Διατηρήστε τις ρινικές οδούς όσο το δυνατόν πιο καθαρές (η συμφόρηση και η οπισθορινική καταρροή θα επιδεινώσουν τον βήχα, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου).
Η χρήση ενός υγραντήρα ψυχρής ομίχλης στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας θα βοηθήσει να υγρανθούν οι αεραγωγοί για να μειωθεί ο βήχας που προκαλείται από την οπισθορινική καταρροή.
Δώστε στο παιδί σας πολλά υγρά όπως νερό ή χυμό. Το ζεστό τσάι χωρίς καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του γαργαλήματος που προκαλεί τον βήχα, αλλά αν το παιδί σας αρνείται να πιει, δοκιμάστε ένα δροσερό γλυφιτζούρι.
Προσφέρετε μια κουταλιά μέλι πριν τον ύπνο – θα προσκολληθεί στο λαιμό και θα ανακουφίσει τον πόνο (ποτέ μην δίνετε μέλι σε παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους!).
Αν το μικρό σας έχει πυρετό μπορείτε αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας να του δώσετε ένα μη συνταγογραφούμενο αντιπυρετικό, κατάλληλο για την ηλικία του (ποτέ μην δίνετε στο μικρό σας φάρμακα για τον βήχα ή το κρυολόγημα).
Για μωρά και νήπια που δεν μπορούν ακόμη να φυσήξουν τη μύτη τους, χρησιμοποιήστε σταγόνες ρινικού φυσιολογικού ορού και έναν αναρροφητή με βολβό για να αναρροφήσετε μια καταρροή. Αυτό είναι χρήσιμο ιδιαίτερα πριν το τάισμα, έτσι ώστε ένα παιδί να μπορεί να αναπνέει ευκολότερα ενώ τρώει.

Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις λύσεις στο σπίτι με τα πρώτα κιόλας συμπτώματα και αν ο βήχας δεν βελτιώνεται ή υπάρχουν πιο ανησυχητικά σημάδια, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε για το παιδί σας

Εάν ο βήχας και η βουλωμένη μύτη του παιδιού σας επιμείνουν για περισσότερες από 10 ημέρες χωρίς βελτίωση, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Το μικρό σας μπορεί να έχει παλινδρόμηση οξέος, αλλεργίες, άσθμα ή ακόμα και διογκωμένα κρεατάκια, που εμποδίζουν την αναπνοή.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν ιγμορίτιδα (μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται συχνά από το κρυολόγημα). Το χειμώνα, ένα μωρό που βήχει βαριά, θα μπορούσε να έχει αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), μια επικίνδυνη ιογενή λοίμωξη για τα βρέφη. Ο κοκκύτης είναι επίσης μια πιθανότητα. Όλοι αυτοί είναι λόγοι για να ζητήσετε ιατρική συμβουλή αμέσως από το γιατρό του παιδιού σας.
Άλλα συμπτώματα τα οποία χτυπούν «καμπανάκι κινδύνου» είναι τα ακόλουθα:

Έναρξη βήχα μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής
Βήχας με πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 5 ημέρες
Βήχας που διαρκεί 8 εβδομάδες
Ο βήχας επιδεινώνεται την 3η εβδομάδα
Βήχας που συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή
Νυχτερινές εφιδρώσεις, απώλεια βάρους, βήχας με αίμα
Ένας υγρός ή ξηρός βήχας χωρίς συριγμό ή γρήγορη αναπνοή, μέρα ή νύχτα

Υπάρχει τρόπος να καταλάβω εάν ο βήχας του παιδιού μου είναι COVID;

Δυστυχώς, όχι χωρίς δοκιμή. Με τον COVID-19, φαίνεται ότι τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο και ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν κόπωση και απώλεια όσφρησης και γεύσης που μπορεί να επιμείνουν για εβδομάδες. Για άλλους, μπορεί να υπάρχουν πολύ περιορισμένα συμπτώματα. Είτε πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει COVID-19 είτε όχι, εάν έχει δυσκολία στην αναπνοή, δεν ανταποκρίνεται ή δεν μπορεί να φάει ή να πιει, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.