Αν και το αγαπημένο σας φόρεμα δεν θα έδειχνε το ίδιο χωρίς ένα κλασικό ζευγάρι γόβες, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι είναι πολύ λιγότερο άνετες από τα φλατ ή τα αθλητικά παπούτσια – και πάντα νιώθετε ανακούφιση όταν τα βγάζετε στο τέλος της ημέρας. Δυστυχώς, όσο ακαταμάχητα κι αν είναι τα ψηλοτάκουνα – αν τα φοράτε συχνά – αργά ή γρήγορα θα σας προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές που δεν αξίζουν το τίμημα σας μόδας, όπως αναφέρει το vita.

Τα ψηλοτάκουνα μπορούν να επιβαρύνουν πολύ τα πόδια σας

Τα ψηλοτάκουνα αποτελούν βασικό στοιχείο για τις περισσότερες γυναίκες που απολαμβάνουν μια βραδινή έξοδο, ενώ για πολλές αποτελούν μέρος της ενδυμασίας τους για τη δουλειά. Ωστόσο, ώρες και ώρες φθοράς επιβαρύνουν συνεχώς τους μύες, τα οστά και τους ιστούς στα πόδια και τους αστραγάλους, προκαλώντας χρόνιο πόνο στα πόδια ή ξαφνικούς τραυματισμούς που μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση.

Ειδικότερα, τα ψηλοτάκουνα ευθύνονται για τα ακόλουθα:
Τραυματισμούς στο μπροστινό μέρος του ποδιού

Αντί να διαχέουν ομοιόμορφα το σωματικό βάρος στο πόδι, τα ψηλοτάκουνα τοποθετούν όλο το βάρος του ατόμου στο λεγόμενα «μαξιλαράκια». Αυτό ασκεί ακραία πίεση στα άκρα των οστών του μεταταρσίου και στις αρθρώσεις μεταξύ των δακτύλων και των ποδιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και νευρωμάτων.
Καταπόνηση του τόξου

Η αφύσικη θέση ενός ψηλού τακουνιού καταπονεί την καμάρα του ποδιού έτσι ώστε το πόδι να είναι πάντα στραμμένο προς τα κάτω. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να καταστήσει αδύνατο για τον χρήστη να περπατήσει ή να σταθεί ξυπόλητος χωρίς πόνο.
Πόνο στην φτέρνα

Η πίεση στο πίσω μέρος του οστού της φτέρνας μπορεί να προκαλέσει την παραμόρφωση του Haglund, μια οστική ανάπτυξη. Η καθημερινή χρήση ψηλοτάκουνων μπορεί επίσης να προκαλέσει τη βράχυνση του αχίλλειου τένοντα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
Τραυματισμούς στα δάχτυλα των ποδιών

Παπούτσια με μυτερή μύτη πιέζουν τα δάχτυλα σε αφύσικο σχήμα V, προκαλώντας παραμορφώσεις των ποδιών, όπως σφυροδακτυλία, κότσι και νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα.
Διαστρέμματα αστραγάλων

Η άβολη τοποθέτηση του ποδιού μέσα στο παπούτσι μπορεί να δυσκολέψει το κανονικό περπάτημα επηρεάζοντας την ισορροπία σας. Εάν το πόδι σας μουδιάσει ή η φτέρνα σας γίνει άκαμπτη, το βάρος σας μπορεί να μετατοπιστεί στο πλάι, στρίβοντας τον αστράγαλό σας.
Προβλήματα στάσης και βάδισης

Τα ψηλοτάκουνα δεν αλλάζουν απλώς τον τρόπο λειτουργίας του ποδιού σας. Μπορούν να επηρεάσουν τη μηχανική του σώματος κι επομένως τον τρόπο με τον οποίο περπατάτε, στέκεστε και μεταφέρετε το βάρος σας. Η βλάβη στη στάση σας μπορεί να ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση στα γόνατα, τους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης, προκαλώντας πόνο και επιπλοκές σε όλο το σώμα.
Πώς να αποφύγετε τραυματισμούς από ψηλοτάκουνα παπούτσια

Εάν σας αρέσει να φοράτε ψηλοτάκουνα, ίσως να μην χρειαστεί να τα εγκαταλείψετε εντελώς για να αποφύγετε τον πόνο στα πόδια. Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους τραυματισμού σας εάν:

Τα τακούνια κάτω από 5 εκατοστά είναι κατάλληλα για κανονική χρήση. Αν θέλετε να πάτε πιο ψηλά, σκεφτείτε τακούνια που έχουν πλατφόρμα στο μπροστινό μέρος. Αυτό αυξάνει το ύψος ενώ προκαλεί λιγότερη παραμόρφωση στο πόδι.
Ένα καλό τακούνι θα είναι άνετο όταν στέκεστε και δεν θα επιτρέπει στο πόδι σας να γλιστρήσει προς τα εμπρός όταν περπατάτε. Τα στρογγυλεμένα ή ανοιχτά δάχτυλα είναι γενικά καλύτερα από τα μυτερά δάχτυλα και μια μαλακή εσωτερική σόλα μπορεί να μειώσει την πίεση στο πόδι.
Ποτέ μην φοράτε τακούνια σε μια περίσταση που απαιτεί παρατεταμένες περιόδους περπατήματος ή ορθοστασίας. Όταν κάθεστε, αφαιρέστε τα ψηλοτάκουνα και τεντώστε τα πόδια σας, εστιάζοντας στο να λυγίσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, να κάμψετε τον αχίλλειο τένοντα σας και να χαλαρώσετε τους μύες της γάμπας σας.
Εφαρμόστε αφρώδες υλικό οπουδήποτε τρίβεται το παπούτσι στο πόδι σας και επιλέξτε μαλακούς πάτους για να μειώσετε την πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού.
Η εναλλαγή των ψηλοτάκουνων με ένα υποστηρικτικό παπούτσι μπορεί να δώσει στα πόδια σας την ευκαιρία να αναρρώσουν και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών από πίεση (όπως φουσκάλες και καλαμπόκι).