Γεμάτα από καρπούς δείχνουν να είναι την φετινή χρονιά τα ελαιόδεντρα, με τις αλλαγές του καιρού και τις κλιματολογικές συνθήκες να μην έχουν επηρεάσει μέχρι ώρας την επικείμενη σοδιά.

Η συγκομιδή της ελιάς θα ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όπως κάθε χρόνο και οι οιωνοί σε ότι αφορά την σοδιά δείχνουν να είναι αρκετά καλοί.

Εκεί όμως που φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα είναι στην τιμή του προϊόντος και στην διάθεση του στην αγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αύξηση του κόστους παραγωγής της καλλιέργειας της ελιάς και ειδικότερα η αύξηση των καυσίμων και του ενεργειακού κόστους, αναμένεται να έχει τις επιπτώσεις του στην τιμή του λαδιού.

Το ελαιόλαδο πρόκειται να έχει μία αύξηση της τάξεως του 12% έως και του 15% εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του κόστους παραγωγής, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους στο να μείνουν αρκετοί τόνοι λαδιού αδιάθετοι.

Ένα ακόμα ζήτημα που προβληματίζει από τώρα τους ελαιοπαραγωγούς έχει να κάνει με την συγκομιδή της ελιάς όταν ξεκινήσει η διαδικασία.

Εργατικά χέρια δεν υπάρχουν, πολλοί από τους ξένους που εργάζονταν στην περίοδο της συγκομιδής στα χωράφια έχουν φύγει από την Ελλάδα και η έλλειψη εργατικών χεριών, ενδέχεται να ανεβάσει τα μεροκάματα.  

Κάτι που σημαίνει ένα ακόμα επιπλέον έξοδο για τους παραγωγούς. Το θετικό πάντως μπροστά σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούν είναι ότι η χρονιά για την σοδιά δείχνει να είναι καλή.