Πάνω από 4.000 παιδιά στην Πάτρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έμειναν εκτός των voucher για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Παρά τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργείου για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών που ήταν να γίνουν δεκτά στα προγράμματα αυτά, σε ότι αφορά τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τα παιδιά που έμειναν εκτός σε όλη την Ελλάδα, ήταν περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Η βασική αιτία για αυτό είναι το χαμηλό κονδύλι που έδωσε η κυβέρνηση για τα ΚΔΑΠ και ότι οι περισσότερες από τις αιτήσεις που έγιναν δεκτές αφορούσαν τους παιδικούς και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και εκεί περιπτώσεις που ένα ποσοστό των αιτήσεων που κρίθηκαν δικαιούχoι έμειναν με το voucher στο χέρι.

Λουκέτα και απολύσεις σε προσωπικό

Σε ότι φορά τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τις αιτήσεις που έγιναν για τα παιδιά 5 έως 13 ετών, το ποσοστό που έμεινε από έξω, θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα μείωσης των τμημάτων που βρίσκονται στο κάθε κέντρο.

Ελάχιστες από τις οικογένειες αυτές που έμειναν από έξω έχουν την οικονομική δυνατότητα να γράψουν από μόνες τους το παιδί τους, παίρνοντας το βάρος όλου του κόστους σε ένα τέτοιο κέντρο.

Αυτό σημαίνει λιγότερα παιδιά σε κάθε τμήμα και πολλές φορές τη μη δημιουργία τμημάτων ή ακόμα και το λουκέτο σε ιδιωτικές δομές αυτού του τύπου που χωρίς την χρηματοδότηση δεν αντέχουν.

Ακόμα όμως και οι δομές που μένουν ανοικτές θα αναγκαστούν να απολύσουν προσωπικό (νηπιαγωγούς, εικαστικούς κτλ) και να βγάλουν την χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερο έμψυχο δυναμικό.

Κάποιες τα βάζουν από την τσέπη τους

Οι ιδιοκτήτες των ΚΔΑΠ ζητούν από την κυβέρνηση τα αδιάθετα voucher στους παιδικούς και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να δοθούν στις δικές τους δομές ή διαφορετικά να προχωρήσει σε μία αύξηση του κονδυλίου που δίνεται για αυτόν τον σκοπό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος τιμής της εγγραφής ενός παιδιού σε ΚΔΑΠ είναι στα 70 με 80 ευρώ και υπάρχουν οικογένειες που έχοντας κρίνει τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι δομές αυτές στην διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού, το βάζουν από την τσέπη τους. Όμως οι περισσότερες από τις οικογένειες δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα.