Λάβαμε γνώση, από τα ΜΜΕ, για τις ανησυχίες του Ιδρύματος Μ.Ι. ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ σχετικά με την πρόταση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, που στεγάζεται στο κτήριο, να ονομαστεί το κτήριο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ.

Ξεκαθαρίζουμε, για ενημέρωση και του Ιδρύματος και του πατραϊκού λαού ότι:

  1. Το κτήριο έχει ιδιοκτήτη, τον ευεργέτη Ιωάννη Καραμανδάνη, και έχει περιέλθει σήμερα στο Ίδρυμα ΜΠΕΜΠΗ Ι. ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ (το ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ) και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, οποιαδήποτε χρήση μπορεί να έχει τώρα και στο μέλλον.

Το κτήριο έχει ονομασία, σε μαρμάρινη πλάκα, που βρίσκεται στην πρόσοψη και αναφέρει ότι είναι ΣΤΑΦΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Ι. ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ- ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ Ι. ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.

Επομένως η όποια ονομασία αφορά αποκλειστικά το εσωτερικό του κτηρίου, τις δομές που λειτουργούν και στεγάζει εκάστοτε αυτό το κτήριο και καμία πρόθεση δεν υπάρχει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της ιστορίας του, την οποία αναγνωρίζουμε, σεβόμαστε και προβάλλουμε.

  1. Εκείνο που δεν φαίνεται γιατην ιστορία του, είναι ότι ήταν το σταφιδεργοστάσιο Φ. ΜΠΑΡΡΥ, σε μια σημαντική περίοδο της οικονομίας και ανάπτυξης της πόλης.Βέβαια καθημερινά προβάλουμε αυτή την ιστορία στους επισκέπτες μας.
  1. Στο κτήριο στεγάζονται σήμερα δομές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που έχει λόγο μόνο όσο αναφορά την ονομασία των δομών που λειτουργούν στο κτήριο για να είναι σε γνώση των πολιτών το τι υπάρχει εκεί.

Στο κτήριο λοιπόν στεγάζονται:

Α. οι υπηρεσίες του ΔΗΠΕΘΕ που δεν υπάρχει ακόμη στην είσοδο ενημερωτική πινακίδα.

Β. η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ, η μόνη δομή που έχει απέξω πινακίδα.

Γ. θέατρο που μέχρι σήμερα συνηθίζεται να αποκαλείται «το θεατράκι». Αυτό το τμήμα του κτηρίου, της δομής του ΔΗΠΕΘΕ που έχει άμεση σχέση με την τέχνη του ηθοποιού και του θεάτρου και που εκεί, πολύ πρόσφατα, δίδαξε και προσέφερε ο Κώστας Καζάκος, θεωρούμε ότι οφείλουμε και προτείνουμε να ονομαστεί, ίσως,ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ( η ακριβής ονομασία θα αποτελέσει θέμα στο ΔΣ). Η πρότασή μας συνάδει με τη στάση του κόσμου, σε όλη τη χώρα, με τον θάνατο του σπουδαίου θεατράνθρωπου.

Η πρότασή μας, λοιπόν, δεν αφορά, και δεν θα μπορούσε να αφορά, την κυριότητα, την ονομασία και τον χαρακτήρα του κτηρίου, που αδιαμφισβήτητα υπάρχουν και είναι ιστορικά επιβεβαιωμένα, αλλά μία δομή του ΔΗΠΕΘΕ.

Πέτρος Βάης

Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας