Τα παιχνίδια για μωρά μπορεί να καταλήξουν σε αρκετά δυσάρεστα μέρη – στο πάτωμα, κάτω από τον καναπέ, στην τουαλέτα. Πιο ανησυχητικό, όμως, είναι πού καταλήγουν στη συνέχεια αυτά τα παιχνίδια (ναι, σωστά μαντέψατε: στο στόμα του μωρού).

Αν και δεν χρειάζεται να αρχίσετε να απολυμαίνετε τα πάντα – τα περισσότερα οικιακά μικρόβια δεν είναι επιβλαβή, ούτως ή άλλως – μπορεί να θέλετε να γνωρίζετε πώς μπορείτε να πλύνετε τα αγαπημένα παιχνίδια του μωρού σας. Αυτό μπορεί, ωστόσο, να είναι πιο δύσκολο από το να πλύνετε τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματά του, εν μέρει επειδή πολλά από αυτά δεν φτιάχτηκαν για ατελείωτους κύκλους στο πλυντήριο πιάτων ή στο πλυντήριο ρούχων, όπως αναφέρει το imommy.

Ακολουθήστε τα βήματα που υποδεικνύονται παρακάτω για να καθαρίσετε τα παιχνίδια του και θα τα διατηρήσετε σαν καινούργια, για περισσότερο:
Τι θα χρειαστείτε

Είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε είστε εν κινήσει, για να καθαρίσετε τα παιχνίδια του μωρού θα χρειαστείτε:

Απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων: Δεν χρειάζεται να αγοράζετε μια συγκεκριμένη μάρκα για το μωρό, αλλά εάν το παιδί σας έχει ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε ένα ήπιο, υποαλλεργικό προϊόν.
Διχτυωτή τσάντα ρούχων: Πλένετε το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι; Μια διχτυωτή τσάντα μπορεί να βοηθήσει να μην χαθούν μικροσκοπικά κουμπιά ή πλαστικά μάτια στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο.
Σαπούνι πιάτων: Πολλά ξύλινα ή πλαστικά παιχνίδια μπορούν να καθαριστούν με ήπιο σαπούνι πιάτων.
Μαντηλάκια απολύμανσης: Τα απολυμαντικά μαντηλάκια σκοτώνουν βακτήρια και ιούς.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα παιχνίδια του μωρού;

Εάν ένα παιχνίδι είναι εμφανώς βρώμικο – για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε βρωμιά ή φαγητό πάνω του – θα πρέπει να το πλύνετε. Ομοίως, εάν κάποιος στο σπίτι σας είναι άρρωστος, είναι καλή ιδέα να απολυμάνετε τα αντικείμενα που έχει αγγίξει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων.

Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να φορέσετε τα γάντια για τις «σκληρές» δουλειές. Τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβή και η έκθεση του μωρού σας σε ορισμένα μικρόβια μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος, καθώς και στην αποφυγή λοιμώξεων αργότερα.
Πώς να καθαρίσετε τα ξύλινα παιδικά παιχνίδια

Τα ξύλινα παιχνίδια είναι από τα πιο απλά αντικείμενα για καθάρισμα. Δείτε πώς να το κάνετε:

Βήμα 1: Βρέξτε μια πετσέτα με σαπούνι πιάτων

Ταμπονάρετε λίγο ήπιο σαπούνι πιάτων σε μια πετσέτα και σκουπίστε τα παιχνίδια.

Βήμα 2: Αφήστε τα παιχνίδια να στεγνώσουν στον αέρα

Το παιχνίδι θα είναι ακόμα υγρό, επομένως θα θελήσετε να το αφήσετε να στεγνώσει πριν το δώσετε πίσω στο παιδί σας.
Πώς να καθαρίσετε τα πλαστικά παιδικά παιχνίδια

Τα πλαστικά παιχνίδια μπορούν επίσης να καθαριστούν εύκολα. Αλλά, αν έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα, θα πρέπει να φροντίσετε να μην βραχούν. Εδώ είναι μερικά βήματα:

Βήμα 1: Βρέξτε μια πετσέτα με σαπούνι πιάτων

Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι πιάτων για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από την επιφάνεια του πλαστικού παιχνιδιού, προσέχοντας να μην πέσει καθόλου νερό σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέρος. Παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από πλαστικό (συμπεριλαμβανομένων των πιπίλων) αλλά κι εκείνα που είναι σχεδιασμένα για το μπάνιο, μπορούν επίσης να μπουν στο επάνω ράφι του πλυντηρίου πιάτων.

Βήμα 2: Αφήστε τα παιχνίδια να στεγνώσουν στον αέρα

Αφήστε τα παιχνίδια να στεγνώσουν πριν τα δώσετε πίσω στο μωρό σας. ΜΩΡΟ
Πώς να τα απολυμάνετε

Για να σκοτώσετε βακτήρια και ιούς που μπορεί να παραμένουν στην επιφάνεια των παιχνιδιών σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι. Φροντίστε να αφήσετε το απολυμαντικό υγρό να στεγνώσει τελείως και μετά ξεπλύντε και αφήστε το να στεγνώσει ξανά.

Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι εντελώς στεγνό και χωρίς υπολείμματα προτού το δώσετε πίσω στο μωρό σας, ειδικά αν το μικρό σας μπορεί να το βάλει στο στόμα του.
Πώς να καθαρίσετε τα λούτρινα παιχνίδια

Πολλά λούτρινα ζωάκια και άλλα βελούδινα παιχνίδια πλένονται στο πλυντήριο (αν και μπορείτε να ελέγξετε την ετικέτα για συγκεκριμένες οδηγίες). Δείτε πώς να καθαρίσετε το αγαπημένο αρκουδάκι του μωρού σας:

Βήμα 1: Βάλτε το παιχνίδι σε μια τσάντα ρούχων

Τα γεμιστά ζώα μπορεί να έχουν πλαστικά μάτια, μύτες και κουμπιά που μπορεί να χαθούν στο πλύσιμο, οπότε βάλτε τα σε μια τσάντα ρούχων πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Εάν δεν έχετε τσάντα ρούχων, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε μια μαξιλαροθήκη.

Βήμα 2: Πλύνετε σε ευαίσθητο σε κρύο νερό

Το πλύσιμο των παιχνιδιών σε ήπιο κύκλο — και σε κρύο νερό — μειώνει τη φθορά των παιχνιδιών. Σε αντίθεση με τα βρεφικά ρούχα, τα βελούδινα παιχνίδια δεν προορίζονται για πολλούς γύρους στο πλυντήριο ρούχων. Το ζεστό νερό μπορεί επίσης να είναι πιο σκληρό στα υλικά από ένα κρύο ξέβγαλμα.

Βήμα 3: Πετάξτε το παιχνίδι στο στεγνωτήριο ή στεγνώστε το με στεγνωτήρα μαλλιών

Αφήστε το παιχνίδι στην τσάντα ρούχων ή στη μαξιλαροθήκη και τοποθετήστε το στο στεγνωτήριο (με ή χωρίς άλλα ρούχα) σε χαμηλή ρύθμιση. Ή, απλώς στεγνώστε το παιχνίδι με πιστολάκι μαλλιών. Αν και είναι δυνατό να στεγνώσετε με αέρα το παραγεμισμένο παιχνίδι, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το κάνετε αυτό όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μούχλα.