Σε μία ζεστή μουσική βραδιά που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου στην «Ιχθυόσκαλα», οι πρωταγωνιστές της ερασιτεχνικής δημιουργίας από θεατρικές ομάδες, ομάδες πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγους εργαζομένων της πόλης μας, οι οποίοι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο πρόγραμμα των φετινών παραστάσεων του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου έδωσαν ραντεβού για το 2023, με στόχο να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο ρόλο της ερασιτεχνικής θεατρικής έκφρασης και στη συλλογική δράση.

Τα μέλη των Ερασιτεχνικών θεατρικών Σχημάτων υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο οποίος τα συνεχάρη τονίζοντας ότι «οι εκάστοτε κυβερνήσεις που φορολογούν τους Έλληνες πολίτες και θα έπρεπε να χρηματοδοτούν δράσεις πολιτισμού δεν το πράττουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο διέθεσε πάνω από 5.000.000 ευρώ για δράσεις πολιτισμού πανελλαδικά και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για τις δράσεις πολιτισμού του Δήμου Πατρέων…».

Ο υπεύθυνος της επιτροπής στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Κώστας Τζουραμάνης κάλεσε τις θεατρικές ομάδες στις οποίες δόθηκε αναμνηστικό υλικό για τη συμμετοχή του στη φετινή ενότητα.

Το μέλος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Πάτρας Λαμπρινή Αναγνώστου πραγματοποιώντας έναν πρώτο απολογισμό τόνισε ότι «…η φετινή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των παραστάσεων του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, αφενός ανάδειξε την τεράστια πολιτιστική και κοινωνική αξία και σπουδαιότητα του ερασιτεχνικού θεάτρου, αφετέρου δε απέδειξε ότι πολιτισμός μπορεί και πρέπει να γίνεται κοινό κτήμα, κοινό αγαθό…», προσθέτοντας πως «…Παρακολουθήσαμε 14 θεατρικές παραστάσεις και στην πράξη 16 καθώς 2 θεατρικές ομάδες και στη γενική πρόβα επέλεξαν να έχουν θεατές. Οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες μας δώρισαν το δικό τους έργο η καθεμιά, δούλεψαν σκληρά και μας πρόσφεραν στη θεατρική σκηνή έργα των Τσέχωφ, Μολιέρου, Ζαν Ντελατράζ, Σάρα Κέιν, Ψαθά, Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, Τσιφόρου-Βασιλειάδη, Παντελή Χορν, Σταύρου, Αρκά, Σιδέρη, Βασκαντήρα, Γραικούση…».
Σε ότι αφορά στις παραστάσεις η κ. Αναγνώστου ανέφερε: «Είχαν βήμα «θεατρικού λόγου» 14 ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης μας. Παρακολούθησαν χωρίς εισιτήριο τις παραστάσεις του Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου 2022 περισσότεροι από 4.000 συμπολίτες μας. Πιστεύουμε αδιαπραγμάτευτα ότι ο πολιτισμός είναι και πρέπει να είναι αγαθό που απολαμβάνουμε όλοι μας. Ο πολιτισμός δε μπορεί και δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια, προνόμιο όσων έχουν οικονομική δυνατότητα. Για τον λόγο αυτό και με οδηγό μας αυτή την αρχή, συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε, να διοργανώνουμε και να προσφέρουμε δωρεάν τις παραστάσεις αυτές».

Στην πράξη, σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό, «στηρίζουμε τον πολιτισμό, στηρίζοντας και προβάλλοντας τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες του δήμου μας, αναδεικνύοντας την αγάπη τους για το θέατρο και την τεράστια δουλειά των ομάδων αυτών, κοινωνώντας το έργο ομάδων και συλλόγων, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις αδάπανα».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη από την πλευρά της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βοήθεια και άοκνη στήριξη των εργαζομένων στον οργανισμό, για να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

Τη συναυλία με τους “Banda Morena” παρακολούθησε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό και μέλη διοικητικών συμβουλίων από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.