Μόνο συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει στους φίλους του θεάτρου και ειδικότερα στους θεατρόφιλους της Πάτρας, η είδηση του θανάτου του Κώστα Καζάκου, σε ηλικία 87 ετών.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είχε την τύχη να πάρει τα ηνία του αυτός ο μεγάλος θεατράνθρωπος όταν τον Ιούνιο του 2015 η δημοτική αρχή τον όρισε για να αναλάβει το τιμόνι του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.

Οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις τότε ήταν πολλές, κυρίως από κατήγορους της δημοτικής αρχής, έχοντας ως βασικό τους επιχείρημα από την μία την ηλικία του και από την άλλη την πολιτική του ιδεολογία.

Ο Κώστας Καζάκος με το έργο, τις πράξεις και την προσωπικότητα του τις παρέπεμψε όλες. Λίγους μήνες μετά ανεβάζει το έργο του Μπρέχτ «Η ζωή του Γαλιλαίου» και γράφει ιστορία ως μία από τις ποιοτικότερες παρατάσεις που ανέβηκαν ποτέ στα χρονικά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και μία από τις εμπορικότερες με πάνω από 11.000 εισιτήρια να έχουν κοπεί.

Ταυτόχρονα καθιερώνει τον θεσμό του Άρματος Θέσπιδος, δίνοντας την δυνατότητα στα χωριά της περιφέρειας, στις συνοικίες και στις γειτονιές να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη του θεάτρου, θυμίζοντας σε όλους το αρχέγονο στοιχείο αυτής της τέχνης.


Παράλληλα ανανέωσε το παιδικό θέατρο και την παιδική σκηνή, ενώ υπέγραψε την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, δίνοντας μια στέγη και ένα καταφύγιο στους ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Έμεινε σχεδόν δύο χρόνια στο θέατρο της Πάτρας και ήταν πάντοτε εκεί δείχνοντας αγάπη, αφοσίωση και προσήλωση σε αυτό που έκανε.

Ο εκλιπών βέβαια δεν χρειαζόταν να έρθει στην Πάτρα για να αποδείξει το πόσο μεγάλος ήταν ως ηθοποιός και ως θεατράνθρωπος. Το είχε δείξει με την συμμετοχή του σε παραστάσεις που είχαν γράψει ιστορία στο νεότερο θέατρο, όπως «Στην Αυλή των Θαυμάτων», το «Μεγάλο μας Τσίρκο» και τόσα ακόμα έργα.

Στην Πάτρα, πέρα από την προσφορά του στο θέατρο, το σημαντικό είναι ότι αγάπησε και αγαπήθηκε. Αγάπησε και αγαπήθηκε από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής, από τους εργαζόμενους του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, από το κοινό της πόλης, από όλους.


Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της υπεύθυνης επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Σοφίας Μαυρίδη για το φευγιό του. «Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα και με βαθύ το αίσθημα της δικαιοσύνης. Ένας σοφός. Ένας πραγματικός δάσκαλος.

Τον αγαπήσαμε όλοι εμείς εδώ στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και μας αγάπησε και αυτός. Άφησε το στίγμα του και ανέβασε μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές – παραστάσεις στα χρονικά του ΔΗΠΕΘΕ.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ακόμα και όταν έφυγε από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κράτησε σχέσεις μαζί μας και κάθε φορά που ερχόταν στην Πάτρα περνούσε από τα γραφεία για μας επισκεφτεί».

Σχέσεις και επαφές είχε κρατήσει και με όλους τους ηθοποιούς που συνεργάστηκε στην Πάτρα και που συμμετείχαν στις παραγωγές που είχε ανεβάσει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν. Απλός και σπουδαίος.