Μπορεί οι γάμοι να έδωσαν και να πήραν το φετινό καλοκαίρι, με τις εκκλησίες και τα κέτερινγκ τα Σαββατοκύριακα να ήταν κλεισμένα, σε φουλ κρατήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι έχουν αλλάξουν την στάση που έχουν τα τελευταία χρόνια απέναντι στο όλο θέμα.

Οι νέοι παραμένουν αρνητικοί πάνω στον γάμο, με τους περισσότερους να απαντούν «όχι» στις σχετικές έρευνες και μελέτες , στο αν  έχουν την πρόθεση να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια στη ζωή τους.

Οι πολλοί γάμοι που έγιναν τόσο στην Πάτρα, όσο και στην ευρύτερη επικράτεια το φετινό καλοκαίρι, είναι απόρροια μάλλον της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν στο διάστημα αυτό.

Όσοι δεν παντρεύτηκαν την περασμένη διετία, παντρεύτηκαν φέτος. Όμως ο γάμος παραμένει με αρνητικό πρόσημο στη συνείδηση των νέων όχι μόνο των αγοριών, αλλά από ότι φαίνεται και των κοριτσιών.

Οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται να ασχολούνται κυρίως με το ζήτημα της επαγγελματικής τους πορείας και διαδρομής, δουλεύοντας ώρες ατελείωτες την ημέρα, δίχως να έχουν χρόνο για την προσωπική τους ζωή.

Ένας από τα βασικούς λόγους εξάλλου που ισχυρίζονται ότι δεν τους ενδιαφέρει ο γάμος και η οικογένεια έχει να κάνει με το οικονομικό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά εργασίας, κάτι που ισχύει ειδικότερα στην Πάτρα, μια πόλη με μεγάλο δείκτη ανεργίας.

Τέλος, με βάση τις έρευνες και τις μελέτες, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει να αλλάζει και στην Ελλάδα το αρνητικό στερεότυπο που υπήρχε στην έννοια του εργένη. Τα παλιά τα χρόνια ένα άτομο που δεν έκανε οικογένεια και δεν παντρευόταν θεωρούνταν ότι είχε χάσει την ζωή του.

Κάτι τέτοιον πλέον δεν ισχύει, με τους νέους να δείχνουν μία αδιαφορία τις αντιλήψεις και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.