Αρκετά κοινωνικά επιδόματα “κόβονται” λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η εκπομπή του OPEN “Ανοιχτή Επικοινωνία” παραθέτει παρακάτω κάποια σχετικά παραδείγματα:

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Χάνει το επίδομα ένας άγαμος δικαιούχος που έχει στην κατοχή του διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας ύψους 95 χιλ. ευρώ το οποίο πριν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
ήταν στα 80.000 ευρώ. Το όριο για να λάβει κανείς το επίδομα είναι 90 χιλιάδες ευρώ.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

Μια τετραμελής οικογένεια που έχει ακίνητο με αντικειμενική αξία ύψους 190 χιλ. ευρώ δεν δικαιούται το επίδομα καθώς το όριο για να το λάβει είναι 180 χιλ. ευρώ.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Εκτός επιδόματος θέρμανσης βρίσκεται άγαμος που έχει περιουσία αξίας 190 χιλ. ευρώ. Ωστόσο σημειώνεται ότι πριν από την αύξηση των αντικειμενικών η περιουσία ήταν στα 16ο χιλ. ευρώ .

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Ζευγάρι που έχει ακίνητο ύψους 170 χιλ. ευρώ είδε την αξία του οικήματος να αυξάνεται στα 205 χιλ. ευρώ. Το όριο για την φοροαπαλλαγή ήταν 200 χιλ. ευρώ με αποτέλεσμα η εν λόγω οικογένεια να καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο 5.000 ευρώ.

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 50% ΕΝΦΙΑ

Άγαμος με περιουσία αξίας 70 χιλ. ευρώ είδε η αξία να ανεβαίνει στα 90 χιλ. ευρώ. Ωστόσο τη μείωση αυτή δεν την δικαιούται καθώς το όριο είναι 85 χιλ. ευρώ.