Όσο μικρή δείχνει στο μάτι τόσο ταλέντο έχει το κορίτσι αυτό στο tae kwon do. Η Πατρινή αθλήτρια της Αστραπής Πατρών, Δέσποινα Πάντου, στα 16 της χρόνια έχει σαρώσει σε όλα τα τουρνουά και στα πρωταθλήματα που έχει πάρει μέρος.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο άθλημα που κάνει όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Στο patrasevents.gr μιλάει για την αγάπη της για το tae kwon do, για αυτά που της έχει προσφέρει, για τις θυσίες που έχει κάνει και για τα σχέδια της στο μέλλον.

-Έχεις σαρώσει φέτος σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη σου επιτυχία;

Για εμένα όλες οι νίκες είναι σημαντικές καθώς έρχονται έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και πειθαρχία. Ακόμη και οι ήττες έχουν συμβάλει στις επόμενες νίκες. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω σίγουρα θα επέλεγα την είσοδό μου στην Εθνική Ελλάδος και την κατάκτηση της 9ης θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο.


-Τι είναι αυτό που σε κρατάει προσγειωμένη ώστε να μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα;

Προσωπικά θεωρώ πως είναι θέμα χαρακτήρα. Οι αξίες τις οποίες έχω από την οικογένεια μου αλλά και το γεγονός ότι μεγάλωσα με άλλες τρεις αδερφές συνέβαλαν στο να παραμείνω προσγειωμένη καθώς η προσοχή δεν έπεφτε ποτέ σε ένα μόνο παιδί. Επιπλέον στο σύλλογο της Αστραπής  επικρατεί ομαδικότητα και ισοτιμία.

-Τι σε έκανε να ασχοληθείς με το tae kwon do; 

Αυτό είναι μια αστεία ιστορία. Η μητέρα μου θεώρησε καλό να με γράψει σε αυτό το άθλημα ώστε να ξεσπάω την ενέργεια και την υπερκινητικότητά μου όταν ήμουν μόλις 4 ετών. Τελικά αποδείχθηκε σοφή κίνηση μιας και το taekwondo είναι για εμένα πηγή έμπνευσης και χαράς αλλά και ένα ισχυρό πάτημα για το μέλλον στην ζωή και τον αθλητισμό.

-Τι σου αρέσει από αυτό το άθλημα;

Ο συνδυασμός πειθαρχίας και αδρεναλίνης είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Ειδικότερα την ώρα του αγώνα πρέπει να βρίσκεται εκεί ψυχή, μυαλό και σώμα ώστε να "διαβάσεις" τον αντίπαλο και να εφαρμόσεις τις αντίστοιχες τακτικές. Με τον προπονητή μου δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτό.


-Θεωρείς ότι είναι ένα άγριο σπορ ή ένα ευγενικό άθλημα με κανόνες;

Σίγουρα δεν είναι ήρεμο σπορ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευγενικό άθλημα. Έχει αυστηρούς κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθείς πιστά. Με πρωταρχικούς την ευγένεια και τον σεβασμό στους συναθλητές και τους αντιπάλους. Άλλωστε αν παρατηρήσετε έναν αγώνα tae kwon do χαιρετάμε τους αντιπάλους και στην αρχή αλλά και στο τέλος του αγώνα καθώς και τους προπονητές τους.

-Είναι πολεμική τέχνη το tae kwon do. Ποια νομίζεις ότι είναι η φιλοσοφία της;

Πιστεύω πως το tae kwon do έχει στόχο στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας του κάθε ατόμου μέσα από πολλές τεχνικές. Σίγουρα είναι μια πολεμική τέχνη που σε μαθαίνει αυτοάμυνα όμως ταυτόχρονα μαθαίνεις και αυτοέλεγχο, υπομονή, επιμονή και αίσθημα ευθύνης.

-Πώς συνδυάζεις τον πρωταθλητισμό με τα μαθήματα στο σχολείο;

Με πολύ κόπο και θυσίες. Οφείλω να ομολογήσω πως δεν τα καταφέρνω πάντα, ειδικά την περίοδο των αγώνων. Όμως με κατανόηση και βοήθεια από καθηγητές, προπονητές αλλά και την οικογένειά μου καταφέρνω να έχω μια αξιοπρεπή παρουσία και στο σχολείο. Όλα έχουν τα συν και τα πλην για τα οποία έχω πλήρη επίγνωση και ευθύνη. 


-Ποιοι είναι οι στόχοι σου για την νέα χρονιά;

Σε γενικό πλαίσιο στοχεύω στο να γίνομαι καλύτερη και να επενδύω στη σχέση μου με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Όσον αναφορά στον αθλητισμό έχω μπροστά μου ένα Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τέλος Σεπτέμβρη και την επόμενη χρονιά Πανελλήνια πρωταθλήματα νέων ανδρών - νέων γυναικών, ανδρών - γυναικών και εφήβων - νεανίδων όπου ευελπιστώ να έχω την 1η θέση ώστε να μπω στην Εθνική Ελλάδος και στις τρεις κατηγορίες. Τέλος θα έχω αρκετά διεθνή πρωταθλήματα να συμμετάσχω όπου θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.

-Τι σημαίνει για σένα το σωματείο της Αστραπής;

Η Αστραπή είναι πια για εμένα οικογένεια μιας και είμαι εκεί από μικρή ηλικία. Έχουμε κοινούς στόχους και όραμα. Το σημαντικότερο όμως είναι πως όταν έχω διάθεση να συζητήσω για κάτι ο προπονητής μου με ακούει και με συμβουλεύει αναλόγως. Στηρίζουν όλα τα παιδιά και ελπίζω και εγώ με την σειρά μου να τους κάνω υπερήφανους όχι μόνο με τις νίκες αλλά και με την προσπάθειά μου.

-Πού σε έχει βοηθήσει σαν χαρακτήρα το άθλημα που κάνεις;

Το ωραίο με το tae kwo ndo είναι πως δυναμώνει τα καλά στοιχεία του αθλητή και αποδυναμώνει τα αρνητικά. Προσωπικά έχω αποκτήσει αρκετή πειθαρχία, προγραμματισμό, διάθεση για συνεργασία, σεβασμό αλλά και αυτοπεποίθηση. Σίγουρα ηρέμησε τη νευρικότητά μου και με έμαθε να μην αντιμιλώ. Όπως επίσης πως όλες οι συμβουλές έχουν χώρο να ακουστούν, απλώς εγώ μαθαίνω να τις διαχειρίζομαι ανάλογα με την περίπτωση.


-Αν δεις ένα περιστατικό bullying στο σχολείο σου πως θα αντιδράσεις;

Σίγουρα θα ειδοποιήσω κάποιον υπεύθυνο. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό θα επέμβω με τον πιο ασφαλή τρόπο και έπειτα θα προσπαθήσω να στηρίξω και να υποστηρίξω το θύμα. Τέτοιες συμπεριφορές δεν χωράνε πουθενά, πόσο μάλλον στα σχολεία.

-Τι στόχους έχεις επαγγελματικό για το μέλλον σου;

Έχω δύο - τρεις εναλλακτικές στο μυαλό μου. Δεν έχω καταλήξει ακόμη. Όλα όμως όσα σκέφτομαι έχουν να κάνουν είτε με πειθαρχία, είτε με αθλητισμό. Ο χρόνος θα δείξει.