Το κύμα ακρίβειας έχει αναγκάσει αρκετά νοικοκυριά της Πάτρας να μειώσουν την συχνότητα των μαγειρεμάτων τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να δουν μικρότερα νούμερα στους λογαριασμούς που πρόκειται να χτυπήσουν το κατώφλι στο επόμενο διάστημα.

Αντί για δύο ή μια φορά την μέρα όπως μαγείρευαν παλιότερα μαγειρεύουν μια φορά ανά δύο μέρες ή τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα βάζοντας τις προμήθειες του φαγητού στο ψυγείο για να τις φάνε μια άλλη φορά. Οι φούρνοι μικροκυμάτων τους διευκολύνουν πάνω σε αυτό αρκετά.

Έτσι όπως λένε γλιτώνουν και ρεύμα αφού η κουζίνα είναι από τις οικιακές συσκευές που καίνε αρκετές κιλοβατώρες, αλλά ταυτόχρονα κάνουν και μια μορφή οικονομίας στα έξοδα που δίνουν για το φαγητό.

Εκτός του μαγειρέματος όμως έχουν μειώσει σημαντικά και τις υπόλοιπες κοστοβόρες σε ενέργεια χρήσεις που κάποτε ήταν αυτονόητες για το νοικοκυριό. Έχουν μειώσει σημαντικά την συχνότητα που πλένουν τα ρούχα τους στο πλυντήριο αφού και αυτό καίει αρκετά ενέργεια.

Όσο για τα κλιματιστικά; Το φετινό καλοκαίρι τα περισσότερα από τα νοικοκυριά φρόντισαν και είχαν την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση.

Όχι γιατί δεν έκανε ζέστη, αλλά γιατί είχαν δει τους λογαριασμούς που είχαν τον χειμώνα όταν έκαιγαν τα κλιματιστικά και τα ηλεκτρικά σώματα με τις ώρες. Τέλος, λόγω της εκτόξευσης της ενέργειας αρκετά νοικοκυριά που είχαν την δυνατότητα έβαλαν ηλιακούς θερμοσίφωνες, έτσι ώστε να απαλλαγούν από την ενέργεια που καταναλώνει ένας συμβατικός.