Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει με τα ιδιωτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Το κόψιμο χιλιάδων παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών από τα προγράμματα voucher, ισοδυναμεί με κόψιμο χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες ιδιωτικά κέντρα αυτού του τύπου θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης η κατάσταση μετά από αυτή την εξέλιξη με τα προγράμματα voucher, είναι δραματική για τον κλάδο και αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα ο πανελλήνιος σύλλογος που αποτελεί ο επίσημος συνδικαλιστικός τους φορέας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά από τις 133.705 αιτήσεις που έγιναν συνολικά σε πανελλήνια κλίμακα θέσεις στις δομές αυτές βρήκαν μόνο οι 49.516. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το ένα στα τρία παιδιά θα μπορέσει να παρακολουθήσει τα προγράμματα των κέντρων αυτών.

Στην Αχαΐα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το σύνολο των αιτήσεων για ΚΔΑΠ (δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία αυτά για την κάθε μία περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά από την διαχειριστική αρχή), κόπηκαν 4.527.

Από τη στιγμή που πολλά από τα ιδιωτικά κέντρα μένουν εκτός χρηματοδότησης, αρκετά από αυτά πλέον κινδυνεύουν με λουκέτο και αυτά που θα παραμείνουν αναγκαστικά θα καταφύγουν στην τακτική των απολύσεων του έμψυχου δυναμικού τους, καθώς είναι ο μόνος τρόπος που τους απομένει για να επιβιώσουν.