Ολοένα και πιο αισθητή γίνεται στην τσέπη των καταναλωτών στην Τουρκία η ακρίβεια, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανηφόρα.

Τον Αύγουστο σημείωσε νέα άνοδο κατά 80,2% όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία στην Άγκυρα καθώς οι επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της χώρας δεν του έφεραν τύχη.

Αναλυτές περίμεναν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα σημείωνε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. Πάντως, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα οι τιμές αυξήθηκε κατά περίπου 1,5%.

Οι τιμές παραγωγού δείχνουν πόσο ισχυρή είναι η πίεση των τιμών στα ανοδικά οικονομικά επίπεδα στην Τουρκία καθώς αυξήθηκαν κατά σχεδόν 144% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι τιμές παραγωγού, που επηρεάζουν το κόστος διαβίωσης των καταναλωτών έμμεσα και με χρονική υστέρηση, εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Μειώθηκαν τα επιτόκια στην Τουρκία

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Το αδύναμο εθνικό νόμισμα, η λίρα, προκαλεί άνοδο των τιμών εδώ και πολύ καιρό, καθώς καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα.

Πέραν τούτου, υπάρχουν συνεχή προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, που καθιστούν τα πρωτογενή προϊόντα πιο ακριβά. Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών αυξάνονται, κυρίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε αντίθεση με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν καταπολεμά την ανάπτυξη αυξάνοντας τα επιτόκια. Μάλιστα, πρόσφατα μείωσε ακόμη και το βασικό της επιτόκιο κατόπιν πολιτικών πιέσεων από την κυβέρνηση Ερντογάν, όπως επισημαίνουν ειδικοί.