Για ένα ενδεχόμενο κύμα γρίπης, το οποίο μάλιστα είναι πιθανόν να εμφανιστεί νωρίτερα από τις άλλες χρονιές, προετοιμάζεται η Ευρώπη. Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι ιοί της γρίπης παρουσίασαν ελάχιστη δραστηριότητα, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει χαμηλή ανοσία στον πληθυσμό.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, υπέγραψε τον Ιούλιο, σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας του εμβολίου Adjupanrix κατά της πανδημικής γρίπης με τη φαρμακευτική εταιρεία GSK. Τα 12 κράτη μέλη και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στη σύμβαση κοινής προμήθειας μπορούν να αγοράσουν, αν χρειαστεί, έως 85.000.000 δόσεις εμβολίου σε περίπτωση πανδημίας γρίπης.
Οι λόγοι της καλοκαιρινής διασποράς της γρίπης

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, ωστόσο τα πράγματα φέτος φαίνεται να αλλάζουν.

Στο Νότιο ημισφαίριο η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα καταγράφοντας έντονη δραστηριότητα, κάτι που μας δίνει την εικόνα το τι θα ακολουθήσει στο Βόρειο Ημισφαίριο. “Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως οι Κυκλάδες παρατηρήθηκε μεγάλη διασπορά της γρίπης κυρίως σε νεαρά άτομα.

Ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η πρώιμη εμφάνιση της γρίπης οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας των μέτρων δημόσιας υγείας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η δραστηριότητα της γρίπης ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και ο πληθυσμός δεν εκτέθηκε στη γρίπη, με αποτέλεσμα την μείωση της πληθυσμιακής ανοσίας.

Σημειώνεται ότι κατά την περυσινή περίοδο γρίπης είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ πέντε περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις θάνατοι, ενώ την προηγούμενη περίοδο, 2020-2021 δεν είχε καταγραφεί κανένα σοβαρό περιστατικό ή θάνατος.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό.