Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Εκτοπισμένοι - Μικρές Πράξεις Επιβίωσης» με θέμα το μεταναστευτικό και την ανεργία στην Πάτρα, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σύνοψη:

Εκτοπισμένοι - Μικρές Πράξεις Επιβίωσης ( 30’, 2020), σκηνοθεσία: Αντώνης Μπάρλος, Andrés Ribagorda, Charlotte Burck, χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία.

To ντοκιμαντέρ ακολουθεί δύο Ιρανούς μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Πάτρα προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο φορτηγό για την Ιταλία.Αυτό το ατμοσφαιρικό ντοκιμαντέρ εντοπίζει τις μικρές πράξεις επιβίωσης τους μαζί με αυτές των δύο ανέργων Ελλήνων οικοδόμων που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Συμμετοχή στα Φεστιβάλ:

• Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλικαρνασσού (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους)
• Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πρίστινα
• Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου, Εθνογραφικό Μουσείο Καστίλλης και Λεόν

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

Το ντοκιμαντέρ παρατήρησης«Εκτοπισμένοι - Μικρές Πράξεις Επιβίωσης» απεικονίζει λιγότερο γνωστές ιστορίες για τη μετανάστευση και τη φτώχεια στην Ελλάδα. Η κάμερα ακολουθεί δύο Ιρανούς και δύο Έλληνες φίλους στο λιμάνι της Πάτρας.

Οι δύο βασικοί χαρακτήρες είναι Ιρανοί μετανάστες που βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες στην Πάτρα και κοιμούνται στο δρόμο. Η Πάτραπροσελκύει μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα σε φορτηγά για να επιβιβαστούν σε πλοία για την Ιταλία. Η ταινία δείχνει τους δύο φίλους να αντιμετωπίζουν καθημερινές απογοητεύσεις και την πλήξη.Από τη μία προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο και απο την άλλη προσπαθούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Η Πάτρα είναι μια πόλη με υψηλά επίπεδα ανεργίας και οικονομικής δυσπραγίας. Το ντοκιμαντέρ δείχνει πώς δύο Έλληνες οικοδόμοι - ένας συνταξιούχος, και ένας μακροχρόνια άνεργος - βρίσκουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες μέσα από τη φιλία και τη σχέση τους με το λιμάνι.

Και οι δύο ομάδες φίλων επιδεικνύουν μέσω «μικρών πράξεων επιβίωσης», τρόπους να μην επιτρέψουν στις περιστάσεις τους να τους καταβάλλουν, βρίσκοντας τρόπους να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν.

Βιογραφικά συντελεστών:

Ο Αντώνης Μπάρλος ειναι σκηνοθέτης και μοντέρ με έδρα το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει δημιουργήσει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για διάφορους οργανισμούς υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Andrés Ribagordaείναι κινηματογραφιστής με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας. Σπουδάζει πολιτικές επιστήμες και δημοοσιογραφία. Η Charlotte Burckείναι οικογενειακή θεραπεύτρια και ερευνήτρια με έδρα το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Και οι τρεις εκπαιδεύτηκαν στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL).