Στα γραφεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων υποδέχτηκαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου τον πρώην Πρωθυπουργό και Βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας.

Στη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε διεξοδικά για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων:

  • Η λήψη διακριτής μέριμνας στις επιδοτήσεις των ενεργειακών αναγκών των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με ειδική χαμηλή τιμή ρεύματος ανά κιλοβατώρα.
  • Η αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας και των πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων.
  • Η ενίσχυση της επιχορήγησης των φορέων (Ν.Π.Ι.Δ.) και ειδικότερα αυτών που λειτουργούν δομές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας, Κέντρα Ημέρας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Μονάδες Φροντίδας, Γηροκομεία κτλ.).
  • Η Αξιοποίηση των χώρων του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών- Παράρτημα Πάτρας προς όφελος των ατόμων με κώφωση και η παραχώρηση αιθουσών στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του εν όψει της σχολικής χρονιάς.
  • Η άμεση λύση στις χρόνιες ελλείψεις αίματος που αντιμετωπίζει το Κέντρο Αίματος του Π.Γ.Ν.Π. «Παναγιά η Βοήθεια», με αποτέλεσμα οι μεταγγίσεις να αναβάλλονται και να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των ατόμων με θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο κ.α.
  • Η στελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρούς.
  • Η δημιουργία Κέντρου Ημέρας παιδιών & εφήβων με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του εν λόγω πληθυσμού και των οικογενειών τους. Υλοποίηση παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση φαινομένων εκφοβισμού (bullying) και ενδοοικογενειακής βίας.
  • Η προώθηση σχεδίου υπέρ της δωρεάς οργάνων που εξαιτίας της πανδημίας έχει επιδεινώσει την έλλειψη οργάνων προς μεταμόσχευση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός συζήτησε με τα παριστάμενα μέλη και εξέφρασε τη στήριξη του για την επίτευξη λύσεων στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, Αντώνης Χαροκόπος, ο Αντιπρόεδρος Α’, Ανδρέας Λίβανος, ο Ταμίας, Μάκης Παπαστεφανάτος, η Αν. Ταμία, Χριστίνα Μπίκου και το μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, Φένια Χόρμπα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ, κ. Θωμάς Γκορίλας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας, κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος.