Μέχρι και την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση για το Fuel Pass 2 καθώς ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος της επιδότησης καυσίμων, ο οποίος ήδη έχει δεχθεί πάνω από 2,5 εκατ. αιτήσεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει ήδη το επόμενο βήμα και τη δυνατότητα οικονομικής ελάφρυνσης μέσω ενός Fuel Pass 3, το οποίο θα ενσωματώνει βελτιώσεις αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων εκδόσεων. Αν και ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, το πιθανότερο είναι, ότι, εάν αυτό τελικά «τρέξει», θα αφορά στους μήνες Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος και θα λαμβάνει υπ’ όψιν την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και τα δημοσιονομικά περιθώρια όπως αυτά θα διαμορφώνονται στο πλαίσιο της ανάγκης για κάλυψη των αυξημένων αναγκών και σε άλλους τομείς όπως είναι το υψηλό κόστος ενέργειας σε μια περίοδο όπου ο χειμώνας θα βρίσκεται προ των πυλών.

Οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένουν υψηλές, και μάλιστα καταγράφουν μικρή άνοδο, με τη μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης να διαμορφώνονται στα 2,052 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,94. Αν και κατά τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες καταγράφτηκε πτώση της διεθνούς τιμής του Brent κατά περίπου 15%, το Brent, κατά το τελευταίο πενθήμερο κινείται σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο και για μεγαλύτερη αύξηση στις αρχές του επόμενου έτους.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αποτελεί επίσης βασικό κριτήριο της διαμόρφωσης των τελικών τιμών στην εγχώρια αγορά (το τελευταίο διάστημα το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται γύρω από την ισοτιμία 1 προς 1 ενώ αστάθμητοι παράγοντες όπως είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.