Για την πορεία του κορωνοϊού, το επικαιροποιημένο εμβόλιο αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.

Σχετικά με τα κρούσματα του καλοκαιριού, ο κ. Λουκίδης είπε πως κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο αυτή τη στιγμή η πανδημία είναι σε ύφεση.

«Συμβιώσαμε πολύ καλά το καλοκαίρι, παρόλο που είχαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μολύνσεων καθημερινά, που ήταν ο μεγαλύτερος από την αρχή της πανδημίας. Και παρόλο που κοινωνία ήταν ελεύθερη και μας χαροποίησε και ο τουρισμός και πέρασαν όλοι καλά στις διακοπές τους, δεν είχαμε μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Οι σκληροί δείκτες παρέμειναν χαμηλοί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε:

«Αυτό νομίζω είναι ένα θετικό μήνυμα το οποίο αντικατοπτρίζει και το σταθερό περιβάλλον που υπάρχει, γιατί το περιβάλλον που αυτή τη στιγμή κυκλώνει τον covid, είναι ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε το περσινό καλοκαίρι. Έχουμε πολλούς με 3 δόσεις, έχουμε αντιικά φάρμακα, έχουμε 30.000 χορηγήσεις αντιικών φαρμάκων από την αρχή της χρονιάς, και είναι μεγάλη υπόθεση αυτό», ανέφερε αρχικά.

«Αναχαιτίστηκε μεγάλος αριθμός μολύνσεων, πήραμε πρόσφατα και την έγκριση για τη χορήγηση ενός μονοκλωνικού που ουσιαστικά προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ανθρώπων με χαμηλή άμυνα που δεν τους πιάνει καλά το εμβόλιο, είναι όλα πολύ θετικά», συμπλήρωσε.
Τα εμβόλια δημιούργησαν ένα σταθερό περιβάλλον

Για τα εμβόλια επεσήμανε πως, «ήταν τελικά ένα μέσο που έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φτιάξουμε αυτό το σταθερό περιβάλλον. Ήταν ένα μέσο που δεν φάνηκε τόσο στην οξεία φάση του, την αρχική, αλλά φάνηκε στη συνέχεια και κυρίως στην αναχαίτηση των νοσηλειών της Δέλτα. Η Δέλτα ήταν πολύ επιθετική παραλλαγή, είχε σοβαρή νόσηση και ήταν χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι και των τριών δόσεων δεν εμφανίστηκαν καν στα νοσοκομεία».
Τι είπε για το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ο κ. Λουκίδης είπε: «Οι έρευνες τρέχουν, η Μεγάλη Βρετανία ήδη ξεκίνησε την αγορά χωρίς να έχουμε δει ακόμα δημοσιευμένη έρευνα. Θα φτάσουμε να δούμε τον τρόπο που θα γίνει. Δε πιστεύω ότι θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Σημασία έχει να δώσουμε μία «προτεραιοποίηση» στους ανθρώπους αυτούς που οδηγούν την σοβαρή νόσηση και αυτοί είναι οι ευάλωτοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ίσως πρέπει να προτεραιοποιηθούν και στο νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα έρθει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης.
«Συμφωνώ με τα μέτρα για τα σχολεία»

Όσον αφορά στα σχολεία ο κ. Λουκίδης μίλησε για τα νέα μέτρα που θα ακολουθήσουν οι μαθητές. «Συμφωνώ με τα νέα μέτρα. Είναι ενθαρρυντικό να παρθούν αυτά τα μέτρα με βάση το επιδημιολογικό φορτίο. Το ζήτημα που υπάρχει και άπτεται της κατάστασης είναι ότι η ελληνική οικογένεια στηρίζεται στην υποστήριξη της γιαγιάς και του παππού. Όταν εργάζονται οι γονείς, ξέρουμε καλά ότι οι παππούδες υποστηρίζουν τα παιδάκια στη διάρκεια του σχολικού έτους, είναι μία παράδοση στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε εάν έχουμε συμπτώματα, για την προστασία των ευάλωτων κατά κύριο λόγο», είπε.

«Η συμβίωση πρέπει να είναι μία αρμονική στην οποία ο καθένας θα έχει τις ευθύνες του. Σιγά σιγά μέχρι τον Οκτώβρη μπορεί να έχουμε την εικόνα και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ως μία γρίπη. Να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε ο κ. Λουκίδης.