Ορκιζόμαστε σε αυτό τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση ρυτίδων, πιο λαμπερό και ελαστικό δέρμα και περισσότερη φρεσκάδα. Υπάρχει, όμως, λάκκος στη φάβα;

Το υαλουρονικό οξύ έχει κατακλύσει τον κόσμο των καλλυντικών, των θεραπειών προσώπου και γενικότερα πλέον αποτελεί στόχο στις αγορές μας. Είναι άραγε ασφαλές για τη χρήση αυτή που του κάνουμε;

Η αλήθεια είναι ότι συνολικά τα στοιχεία και δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα δείχνουν ότι το υαλουρονικό οξύ είναι μια πολύ ασφαλής ουσία προς χρήση (υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας σε ποσότητες κατά μέσο όρο 10-20 γραμμάρια, και περίπου το μισό από αυτό αποθηκεύεται στο δέρμα μας και τους συνδετικού μας ιστούς), όπως αναφέρει το clickatlife.

Ποιες τροφές αυξάνουν το υαλουρονικό οξύ στον οργανισμό μας;
Όπως, όμως, και με άλλα προϊόντα περιποίησης, έτσι και με το υαλουρονικό οξύ μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες.

Ως συμπλήρωμα διατροφής, έχει καταγραφεί ασφαλές, με μελέτες να δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη χρήση του δεν ενέχει κινδύνους.
Σε τοπική χρήση στο δέρμα ως συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς και πάλι είναι καλά ανεκτό.
Ως γεμιστικό ρυτίδων (filler), έχει φανεί ότι μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες, όπως πόνο, μελάνιασμα, φαγούρα, ερεθισμό και πρήξιμο, οι οποίες ωστόσο διαρκούν μόνο λίγες ημέρες.

Αν πρόκειται να κάνετε ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει να αποφύγετε κάποια φάρμακα ή συμπληρώματα, για να μειώσετε τον κίνδυνο παρενεργειών.

Όπως με άλλες περιπτώσεις derma fillers, είναι πιθανό και το υαλουρονικό να δώσει ανομοιόμορφη όψη στο δέρμα.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, το υαλουρονικό είναι ασφαλές και ουσιαστικά είναι μια ουσία που το σώμα μας παράγει φυσικά, συνεπώς είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης.