Χιλιάδες οικογένειες της Πάτρας αναμένονται να μείνουν εκτός των προγραμμάτων voucher που δίνονται μέσω ΕΣΠΑ, στους παιδικούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κοινωνικού Οργανισμού, με βάση τον πίνακα των προσωρινών αποτελεσμάτων που αναρτήθηκαν από την ΕΕΤΑΑ ο αριθμός των οικογενειών που δύσκολα θα βρουν μία θέση στις προσχολικές δομές μέσω των χρηματοδοτούμενων αυτών προγραμμάτων αναμένεται να ξεπεράσει τις 3.000.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης φέτος έγιναν συνολικά στον δήμο της Πάτρας 10.697 αιτήσεις σε σύγκριση με πέρυσι που είχαν φτάσει τις 9.615.

Κατά συνέπεια φέτος έγιναν περισσότερες από 1.082 αιτήσεις συγκριτικά με την περσινή χρονιά, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες για μία οικογένεια που θέλει να στείλει το παιδί της είτε σε παιδικούς σταθμούς, είτε σε ΚΔΑΠ.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι έμειναν χιλιάδες οικογένειες εκτός των προγραμμάτων αυτών, καθώς απορροφήθηκε το 70% περίπου των αιτήσεων.

Φέτος το αρχικό ποσό που έχει σχεδιαστεί για να δοθεί από την κυβέρνηση για τις θέσεις στις δομές αυτές φτάνει τα 330 εκατομμύρια ευρώ, παραπάνω από αυτό των 310 που είχαν δοθεί πέρυσι.

Κι πάλι όμως η διαφορά δεν καλύπτεται και όλες αυτές οι οικογένειες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμα και αν θεωρητικά είναι μέσα στους δικαιούχους των vouchers.

Μεγάλη η καθυστέρηση στην διαδικασία

Πάντως, το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής διαδικασίας ήταν η μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στις εγγραφές και κατά συνέπεια στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων, κάτι που έχει να κάνει με την κυβέρνηση και την Διαχειριστική Αρχή.

Έτσι, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση της έναρξης της χρονιάς σε πολλές δομές, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και στη συνέχεια αυτή των εγγραφών. 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων που γίνονται κάθε χρόνο αφορά σε ποσοστό πάνω από το 70% κυρίως θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και όχι στις δημοτικές δομές.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες δημοτικές δομές σε διάφορους δήμους της επικράτειας από τη στιγμή που αποκλείονται από την χρηματοδότηση να κλείνουν.