Στις «32» καλύτερες φωτογραφίες στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας «Trieste Photo Young» πέρασε η φωτογραφία ενός «δικού» μας παιδιού, του Σωτήρη Χασιώτη που στο παρελθόν είχε εργαστεί στο patrasevents.gr.

O Σωτήρης Χασιώτης που κατάγεται από το Μεσολόγγι και έχει έμφυτο ταλέντο προς την καλλιτεχνική φωτογραφία, έχοντας δουλέψει πάνω στο αντικείμενο αυτό αρκετά, αποφάσισε να πάρει μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας από την Ιταλία που πλέον θεωρείται θεσμός για την τέχνη αυτή (ο φετινός διαγωνισμός είναι ο ένατος κατά σειρά).

Στον διαγωνισμό αυτόν συμμετέχουν φωτογράφοι κάτω των 30 ετών και παίρνουν μέρος επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Η φωτογραφία του Σωτήρη Χασιώτη πέρασε στις "32" καλύτερες του διαγωνισμού ανάμεσα σε 500 συμμετοχές.

Αυτό που μένει να είναι πάρει την πρόκριση στους «16» και από εκεί  στους «8» και στη συνέχεια εφόσον επιλεχθεί από την κριτική επιτροπή να φτάσει στους "4" φιναλίστ. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι σίγουρα μια σημαντική επιτυχία για τον νεαρό φωτογράφο.

Όμως έτσι και αλλιώς η φωτογραφία του από τη στιγμή που πέρασε στους «32» θα συμμετάσχει στην αντίστοιχη έκθεση που θα γίνει στην Ιταλία με τις καλύτερες εικόνες του διαγωνισμού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κριτική επιτροπή που διαλέγει τις καλύτερες φωτογραφίες αποτελείται από 17 μέλη, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται μεγάλα ονόματα της φωτογραφίας και γενικότερα της τέχνης. 

Η φωτογραφία λοιπόν του Σωτήρη Χασιώτη πήρε 12 ψήφους από τους 17 από τη συγκεκριμένη επιτροπή. Όσο για το που τράβηξε την φωτογραφία και ποιο ήταν το κίνητρο του;

Την φωτογραφία την είχε τραβήξει, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, στην Σίφνο πέρυσι το καλοκαίρι. Αποτυπώνει σε ένα κλικ ένα μικρό παιδί που χαϊδεύει ένα σκύλο στα σοκάκια του νησιού, σε ένα ασπρόμαυρο φόντο που δίνει ένα κλασικό και διαχρονικό στυλ στην όλη λήψη.


Ο ίδιος ο φωτογράφος τονίζει στο patrasevents.gr:  «Ο άνθρωπος και γενικά η αυθόρμητη φωτογράφιση του αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντα μου. Στην συγκεκριμένη φωτογραφία, στα πλαίσια της περιήγησης μου στον οικισμό "Κάστρο" της Σίφνου, προσπαθούσα να απεικονίσω τον άνθρωπο στο οικιστικό τοπίο του νησιού.

Μετά από αρκετές λήψεις στα στενά του οικισμού προέκυψε και αυτή που περιείχε για μένα το ιδανικό φως, τη σωστή γεωμετρία του τοπίου και ασφαλώς την αυθόρμητη εκδήλωση αγάπης ενός παιδιού προς έναν σκύλο».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία πήρε μέρος φέτος και σε μία ακόμα έκθεση στην "The Art of Social Media" που προέρχεται και αυτή από έναν Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό, ωδή στα social media που έχει στόχο την ανάδειξη της ποιοτικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη έκθεση ήταν μέχρι πρότινος στην Κρήτη και από εκεί θα ταξιδέψει στην Αθήνα όπου θα στεγαστεί στον εκθεσιακό χώρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας  και στη συνέχεια θα πάει στην Λεμεσό της Κύπρου, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.