Είναι μόλις 20 χρονών και ασχολείται με ένα άθλημα που αν μη τι άλλο δεν είναι και τόσο συνηθισμένο για τα νεαρά κορίτσια.

Την άρση βαρών. Η Έλενα Πασσά του Πέλοπα Πατρών και του Γιώργου Μιχαλόπουλου ξεκίνησε την ενασχόληση της με τον αθλητισμό με τον στίβο. Άλλαξε ρότα στην πορεία και δεν το μετάνιωσε για αυτό.  

Αν όλα πάνε καλά σύντομα θα την δούμε να αγωνίζεται με τα χρώματα της εθνικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων. Η 20χρονη μιλάει στο patrasevents.gr.  

-Πόσο χρονών είσαι και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον αθλητισμό;

 Είμαι 20 χρονών και από τα 5 μου έκανα στίβο. Οι γονείς μου με έγραψαν εκεί και νομίζω πως έκαναν σωστή επιλογή. Στην συνέχεια κατάλαβα ότι χωρίς αθλητισμό δεν μπορώ. Μου δίνει ηρεμία και ευχαρίστηση. Σαν παιδί εννοείται το έβλεπα σαν παιχνίδι.


-Τι σε έκανε να ασχοληθείς συγκεκριμένα με την άρση βαρών;

 Στην άρση βαρών πήγα λόγω του προπονητή μου του κ. Γιώργου Μιχαλόπουλου. Στις κοινές αθλητικές ασκήσεις ενδυνάμωσης με είδε και είπε ότι κάνω για το άθλημα. Με ζήτησε από την τότε προπονήτρια μου, η οποία μου το ανέφερε.

Αρχικά δεν ενδιαφέρθηκα, δεν μπορούσα να με σκεφτώ εκτός στίβου. Η επιμονή του όμως με έκανε να το σκεφτώ και να αλλάξω τελικά άθλημα. Τώρα βλέπω ότι έκανα την καλύτερη επιλογή. Είμαι στο άθλημα που με κάνει να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό.

-Είναι να πάρεις μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων. Πες μου έναν στόχο που έχεις εκεί;

Εάν θα πάρω μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, γιατί ακόμα δεν είναι κάτι σίγουρο καθώς είμαι ακόμη στην προεπιλογή για την εθνική, στόχος μου θα είναι να φύγω από εκεί με χαμόγελο και ατομικό ρεκόρ.


- Ποιος είναι το επίπεδο της γυναικείας άρσης βαρών σε πανελλήνια κλίμακα;

 Το επίπεδο της γυναικείας άρσης βαρών είναι αρκετά καλό και υψηλό στην Ελλάδα. Έχει σημαντικό αριθμό συμμετοχών για ένα άθλημα που πλέον δεν είναι τόσο ανεβασμένο και ασχολούνται με αυτό κοπέλες κάθε ηλικίας και κιλών. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις γυναίκες να ασχολούνται με το άθλημα των δυνατών όπως το ονομάζουν παρόλο που είναι επίπονο και επιβαρυντικό.

- Οι φίλες και οι παρέες του τι λένε για την ενασχόληση σου με ένα τέτοιο άθλημα;

Όταν τους είπα πως θα ξεκινήσω άρση βαρών σοκαρίστηκαν λιγάκι με την καλή έννοια γιατί με είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια στον στίβο και γιατί το συγκεκριμένο άθλημα είναι από αυτά που δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Με στήριξαν από την πρώτη στιγμή και είναι πάντα δίπλα μου, σε κάθε αγώνα, κάθε κακή προπόνηση και τους ευχαριστώ για αυτό.


-Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει έναν νεαρό κορίτσι που ασχολείται με ένα τέτοιο σπορ;

Το σώμα καταπονείται, υπάρχουν τραυματισμοί, κούραση, ο στόχος όμως μου δίνει δύναμη και θάρρος. Δεν σκέφτομαι την δυσκολία. Μόνο το αποτέλεσμα.

-Η οικογένεια σου σε έχει ενθαρρύνει στην μέχρι τώρα πορεία σου;

 Η οικογένεια μου με στηρίζει σε κάθε μου απόφαση. Το μόνο που μου λένε πάντα είναι να σκέφτομαι καλά και ύστερα να πράττω. Είναι πάντα δίπλα μου, με ενθαρρύνουν και με βοηθούν να συνεχίσω να κάνω αυτό που πιστεύω

-Έχεις φοιτήσει στο μουσικό σχολείο. Πώς και έτσι; Τι σχέση έχεις με τη μουσική;

Δεν είχα κάποια σχέση με την μουσική, πήγα στο μουσικό σχολείο γιατί ήταν κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Δεν το μετάνιωσα ποτέ. Με την μουσική είχα μια πάρα πολύ καλή σχέση, ιδιαίτερα με το τραγούδι. Η μουσική είναι το δεύτερο πράγμα που με ηρεμεί, μετά τον αθλητισμό.


- Πόσο κιλά σηκώνεις και ποιο είναι το μυστικό την ώρα που τα σηκώνεις;

Στο σύνολο το περισσότερο που έχω σηκώσει είναι 121 κιλά στο σύνολο. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό απλά εκείνη την στιγμή για να τα σηκώσεις πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου και να λες μπορώ να το κάνω. Να νιώθεις ότι εκείνη την στιγμή είσαι εσύ και τα κιλά μπροστά σου.  Να μην σκέφτεσαι  και εάν μου πέσουν ή αν  χτυπήσω;  Εκεί το έχεις χάσει από την αρχή.

- Χρειάζεται περισσότερη δύναμη ή είναι θέμα τεχνικής;

Η άρση βαρών όπως είπα και πιο πάνω είναι ένα άθλημα που συνδυάζει δύναμη και τεχνική. Κυρίως όμως είναι θέμα τεχνικής. Το να είσαι μόνο δυνατός δεν βοηθάει. Εάν δεν έχεις τεχνική, σε οποιαδήποτε άθλημα, θα μείνεις στάσιμος και δεν θα μπορείς να προχωρήσεις παραπέρα.

- Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σε σπουδές και επαγγελματικά;

 Τις σπουδές μου τις έχω τελειώσει. Έχω σπουδάσει στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° Προπονητής αθλημάτων πάνω στον κλασσικό αθλητισμό. Όσον αφορά τα επαγγελματικά μου από μικρή ήθελα να προπονώ οπότε θα ήθελα να μπω σε ένα σωματείο στίβου και να αναλάβω για αρχή τμήματα ακαδημιών. 


- Πες μου δυο λόγια για τον προπονητή σου και για αυτούς που σε έχουν πιστέψει;

Ο κ. Μιχαλόπουλος είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία και κοφτερό μυαλό. Αναγνωρίζει έναν καλό αθλητή και ξέρει να του συμπεριφερθεί με τον τρόπο που χρειάζεται για να του δώσει δύναμη και γνώση ώστε να τον βοηθήσει να προχωρήσει. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πίστη του σε εμένα και για την βοήθεια που μου δίνει.

Ότι έχω κάνει το χρωστάω σε αυτόν και θα προσπαθώ συνέχεια να του αποδεικνύω ότι διάλεξε σωστά.  Όσο για αυτούς που πίστεψαν σε εμένα οι οποίοι είναι η  οικογένεια μου, οι συναθλητές μου και λίγοι φίλοι μου τους ευχαριστώ πολύ που είναι δίπλα μου σε όλο αυτό και ότι θα βάλω τα δυνατά μου για να συνεχίσω να τους κάνω περήφανους.