Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία συζήτησαν ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουν τις συναντήσεις το φθινόπωρο.

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους επόμενους μήνες για να συζητήσουν τις ανησυχίες ασφαλείας που έχει θέσει ως όρο η Τουρκία ώστε να επιτρέψει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα στην πόλη Βάνταα της νότιας Φινλανδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, είπε πως η συνάντηση είχε σκοπό να εγκαθιδρυθούν επαφές και να οριστούν στόχοι για τη συνεργασία στην οποία συμφώνησαν οι χώρες υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

«Οι συμμετέχοντες συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή του Τριμερούς Μνημονίου και συμφώνησαν πως το σχήμα αυτό θα εξακολουθήσει να συναντάται σε επίπεδο ειδικών στη διάρκεια του φθινοπώρου», ανέφερε το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση.