Οι ιογενείς ασθένειες τείνουν να επηρεάζουν τις εγκύους πιο σοβαρά από τον γενικό πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου βρίσκεται φυσικά σε σχετική καταστολή – έτσι πολλές ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να αποβούν πιο σοβαρές. Για παράδειγμα, η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή στην προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ισχύει το ίδιο και με την ευλογιά των πιθήκων;

Ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για απώλεια εγκυμοσύνης και θνησιγένειας σε γυναίκες που είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων, οι περιπτώσεις αυτές δεν ήταν καλά τεκμηριωμένες. Ωστόσο, μια έκθεση του 2017 ρίχνει «φως» σε ορισμένες πιθανές επιπλοκές της μόλυνσης, όπως αναφέρει το imommy.

Ειδικότερα, υπάρχει μια αναφορά για τέσσερις περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων σε έγκυες γυναίκες που έδειξε ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές δυσμενείς συνέπειες. Σε μία περίπτωση υπήρξε πρόωρη θνησιγένεια του εμβρύου. Η μεταθανάτια εξέταση έδειξε ότι η λοίμωξη είχε εξαπλωθεί στο έμβρυο, με ορατές βλάβες στο σώμα και μόλυνση του ήπατος. Δύο από τις γυναίκες απέβαλαν πολύ νωρίς και η τελευταία δεν είχε καμία δυσμενή έκβαση.
Μπορεί να μεταδοθεί η ευλογιά στο έμβρυο;

Σύμφωνα με το CDC, είναι πιθανό ο ιός να περάσει μέσω του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο. Αλλά ακόμη κι αν η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδοθεί σε ένα έμβρυο στη μήτρα, το νεογέννητο θα μπορούσε να μολυνθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού εάν η μαμά έχει εξάνθημα, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφή με πληγές. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχουν βλάβες στον αιδοίο της εγκύου, μπορεί να υπάρξει μεταγεννητική μετάδοση.
Συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων σε εγκύους

Το πιο γνωστό σύμπτωμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ένα εξάνθημα που μοιάζει με φουσκάλα ή σπυράκι και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα ή πόνο. Συνήθως εμφανίζεται πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό, αλλά έχει εμφανιστεί και αλλού στο σώμα, όπως το στόμα, το πρόσωπο, το στήθος, τα χέρια και τα πόδια.

Σύμφωνα με το CDC, άλλα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν:

Πυρετό
Πονοκέφαλο
Μυϊκούς πόνους και οσφυαλγία
Διογκωμένους λεμφαδένες
Κρυάδες
Εξάντληση
Αναπνευστικά συμπτώματα (όπως πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση ή βήχα)

Οι έγκυες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τα συμπτώματα αυτά και να καλούν τον γυναικολόγο τους εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες.