Μπορεί η Περιφερειακή Εκπαίδευση Δυτικής Ελλάδος να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για το ζήτημα των ολοήμερων σχολείων και την αύξηση του αριθμού τους μετά από την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου από το υπουργείο, όμως, τα πράγματα για την ώρα πάνω στο ζήτημα παραμένουν ανοικτά.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις των γονιών το αν δηλαδή θα θελήσουν να αφήσουν το παιδί τους περισσότερες ώρες στο σχολείο και να το πάρουν από εκεί κατά τις 5 το απόγευμα, όπως ορίζει το νομοσχέδιο.

Διαφορετικά αν δεν υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από τους γονείς είτε γιατί δεν τους διευκολύνει το νέο ωράριο στην εργασία τους, είτε γιατί δεν θέλουν να έχουν το παιδί τους στο σχολείο, τότε δύσκολα θα λειτουργήσουν σε μορφή ολοημέρου ο αριθμός των σχολείων που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Στην Αχαΐα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτόν, ήταν να λειτουργήσουν αρχικά 124 δημοτικά σχολεία και 24 νηπιαγωγεία. Όμως ακόμα το ζήτημα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί. Σύμφωνα με τα στελέχη της Περιφερειακής Εκπαίδευσης θα φανεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πάντως για να λειτουργήσουν τα τμήματα ενός σχολείου ως ολοήμερου θα πρέπει να έχει πάνω από δέκα μαθητές. 

Από εκεί και πέρα και πάντα με βάση τον αριθμό των ολοήμερων που θα λειτουργήσουν, η διεύθυνση της Περιφερειακής Εκπαίδευσης θα ζητήσει από το υπουργείο την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Διαφορετικά αν δεν υπάρξουν προσλήψεις τότε θα υπάρξουν και φέτος τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί τα περασμένα χρόνια με τον θεσμό των ολοήμερων, με μαθήματα να μην γίνονται, με τις ώρες να μένουν κενές και τους γονείς ξεκρέμαστους.