Την μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, κατέγραψε έρευνα της εταιρείας S&P Global.

Συγκεκριμένα, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μειώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους λόγω των υψηλών τιμών.

Επιπλέον, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πλήττονται και από τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Υποχώρησε ο δείκτης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, υποχώρησε στις 49,2 μονάδες από 49,9 τον Ιούλιο. Η τιμή αυτή του δείκτη είναι η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021. Κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει μείωση της δραστηριότητας.

«Τα τελευταία στοιχεία PMI για την Ευρωζώνη δείχνουν ότι η οικονομία της συρρικνώνεται στο τρίτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο Andrew Harker, οικονομικός διευθυντής της S&P Global.
Μειώνεται η ζήτηση

Πτωτικά κινήθηκε και η ζήτηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη νέων εργασιών των επιχειρήσεων να διαμορφώνεται στις 47,7 μονάδες, όσο περίπου και τον Ιούλιο.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,2 από 51,2 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητά του κινήθηκε στα επίπεδα του περασμένου μήνα.

Αν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αύξησαν τις τιμές τους με χαμηλότερο ρυθμό τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγής διαμορφώθηκε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, φθάνοντας στις 59,9 μονάδες από 62,1 τον Ιούλιο.

«Οι πιέσεις στο κόστος διαβίωσης είχαν ως αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών που σημειώθηκε μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία, ενώ η μεταποίηση παρέμεινε σε ύφεση τον Αύγουστο», ανέφερε ο Harker.

Ο PMI του μεταποιητικού τομέα μειώθηκε στις 49,7 μονάδες από 49,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες έναντι 46,3 τον Ιούλιο.