Αύξηση κατά 43.000 επιβατών δείχνει ο δείκτης της επιβατικής κίνησης στο νέο λιμάνι της Πάτρας για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην επιβατική κίνηση του νέου λιμανιού της Πάτρας ο αριθμός των επιβατών για το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασε τους 133.443 επιβάτες, αυξάνοντας έτσι κατά σημαντικό ποσοστό τις επιδόσεις του, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του ’21 που είχε συνολικά 89.887 επιβάτες.

Η διαφορά της επιβατικής κίνησης μέσα στο διάστημα αυτό του ενός έτους στο νέο λιμάνι της Πάτρας φτάνει για την ακρίβεια τους 43.556 επιβάτες, μία αύξηση που είναι ιδιαίτερα σημαντική και δείχνει ότι το λιμάνι μετά από την πανδημία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι η επισκεψιμότητα και η κίνηση των επιβατών στο λιμάνι της Πάτρας αυξάνεται παραδοσιακά τους μήνες του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, δηλαδή το διάστημα της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, με τους διερχόμενους τουρίστες από το εξωτερικό να καταφτάνουν στην Ελλάδα μέσω της αχαϊκής πρωτεύουσας, ο δείκτης της επιβατικής κίνησης αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2022.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ναυτιλιακών πρακτόρων και των επαγγελματιών που ασχολούνται με την επιβατική κίνηση του νέου λιμανιού της Πάτρας, δεν αποκλείεται αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, στο τέλος του 2022 η κίνηση να φτάσει και το επίπεδο του 2019, κάτι που θα είναι σίγουρα σημαντική επιτυχία.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης των πρώτων εξαμήνων η διαφορά μεταξύ του 2019 (προ κορωνοϊού δηλαδή) όπου ο αριθμός των επιβατών είχε φτάσει τους 198.556 επιβάτες και του 2022, ξεπερνά τους 65.000 επιβάτες.

Για την ακρίβεια το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήρθαν 65.113 επιβάτες λιγότεροι σε σύγκριση με αυτούς του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Το γεγονός όμως αυτό δεν αναιρεί το συμπέρασμα ότι η επιβατική κίνηση του νέου λιμανιού της Πάτρας βαδίζει συνεχώς σε μία φάση ανάκαμψης, έχοντας πλέον ξεπεράσει για τα καλά την κρίση της πανδημίας.

Κρίση που του κόστισε μία σημαντική πτώση το ’20 λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, αλλά και των περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν μετά την καραντίνα, φτάνοντας το πρώτο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς τους 71.040 επιβάτες συνολικά.

Δεν έχουν επανέλθει οι ομαδικές εκδρομές και τα γκρουπ

Πάντως, κρίνοντας και από τους δείκτες της κίνησης των επιβατικών οχημάτων, καθώς το 2022 έφτασε συνολικά του 39.149 επιβάτες (ελάχιστη διαφορά σε σύγκριση με το 2019 όπου ο συνολικός αριθμός των οχημάτων ήταν 40.947), αυτό που φαίνεται ότι δεν έχει βρει ακόμα τον δρόμο του είναι οι ταξιδιωτικές εκδρομές και τα οργανωμένα γκρουπ τουριστών.

Εκεί οφείλεται και η διαφορά της επιβατικής κίνησης μεταξύ του 2019 και του 2022. Οι οργανωμένες εκδρομές από και προς την Ιταλία έλειψαν το πρώτο εξάμηνο του ’22, κάτι που σημαίνει ότι δεν έγιναν οι σχολικές εκδρομές που γίνονταν συνήθως αυτή την περίοδο ή οι ταξιδιωτικές οργανωμένες εκδρομές των ημερών του Πάσχα.

(με στοιχεία από την εφημερίδα «Νεολόγος»).