Πιστεύετε ότι γνωρίζετε ήδη όλα τα «μυστικά» για την υγιεινή διατροφή: να τρώτε μικρές μερίδες, να μασάτε αργά αργά, να τρώτε σε καθορισμένες ώρες και να αποφεύγετε τα βαριά γεύματα το βράδυ. Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα ακόμη καλά κρυμμένο «μυστικό»: το να τρώμε φρούτα για επιδόρπιο δεν είναι μια υγιεινή επιλογή, όπως αναφέρει το vita.

Για την ακρίβεια, αν θέλετε οπωσδήποτε μια γλυκιά επίγευση στο γεύμα σας, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μικρό γλυκό παρά ένα φρούτο. Ανακαλύψτε γιατί οι διατροφολόγοι είναι απόλυτοι με αυτό…
Τα φρούτα ως επιδόρπιο μπορεί να διαταράξουν την πέψη

Πέντε φρούτα την ημέρα. Όλοι το έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές. Ξέρετε όμως πότε πρέπει να τρώτε αυτά τα πέντε φρούτα; Εάν φάτε τα φρούτα σας τη λάθος ώρα, όπως για παράδειγμα ως επιδόρπιο, η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να ενοχλήσει και τελικά να επιβραδύνει την πέψη σας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ενώ έχουμε την τάση να χωνεύουμε τα φρούτα σχετικά γρήγορα, όταν τρώμε φρούτα μετά από ένα μεγάλο γεύμα προκαλείται «μποτιλιάρισμα» στο έντερο. Πρακτικά, το σώμα σας θα επικεντρωθεί στην πέψη του κύριου γεύματος, αφήνοντας τα φρούτα για αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι η φρουκτόζη δεν θα διασπαστεί όσο γρήγορα θα έπρεπε, προκαλώντας πόνους στο στομάχι και φούσκωμα.
Ακόμα δύο πολύ καλοί λόγοι για να μην φάτε τα φρούτα ως επιδόρπιο

Σύμφωνα με την διατροφολόγο των διασημοτήτων Pooja Makhija, τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται ως αυτόνομο γεύμα για δύο λόγους:

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα χάνονται περιμένοντας τη σειρά τους να αφομοιωθούν με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες του κύριου γεύματος.
Οι θερμίδες των φρούτων θα προστεθούν στις θερμίδες του κυρίου γεύματος που έχετε φάει, καθώς οτιδήποτε δεν μπορεί να αφομοιώσει το σώμα σας το αποθηκεύει ως λίπος.

Πότε πρέπει να τρώτε τα φρούτα;

Είναι καλύτερο να τρώτε φρούτα ως σνακ – δηλαδή μεταξύ των γευμάτων. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν από το πεπτικό σας σύστημα. Ειδικότερα, συνιστάται η κατανάλωση φρούτων μία με δύο ώρες πριν από το γεύμα ή τρεις με τέσσερις ώρες μετά. Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση ενός φρούτου το πρωί για πρωινό, με άδειο στομάχι.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε ένα φρούτο για επιδόρπιο, φροντίστε να το έχετε μαγειρέψει. Όταν μαγειρεύεται ένα φρούτο, οι φυτικές ίνες που περιέχει αφομοιώνονται καλύτερα από τα έντερα και δεν προκαλούν τόσο έντονη δυσφορία σε ένα ευαίσθητο στομάχι.