Οι διακοπές είναι συνυφασμένες με την χαλάρωση και την διασκέδαση. Και για τους περισσότερους ανθρώπους το φαγητό αλλά και το αλκοόλ, είναι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να είστε σκληροί με τον εαυτό σας επειδή το ρίξατε για λίγο έξω, αφήνοντας στις διακοπές κατά μέρος την διατροφική σας ρουτίνα. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να κάνει «επανεκκίνηση», ο καλύτερος τρόπος είναι να εφαρμόσετε μια διατροφή που θα δίνει έμφαση σε συγκεκριμένα λαχανικά τα οποία θα βοηθήσουν το συκώτι σας να αποβάλλει τις βλαβερές τοξίνες που έχει συσσωρεύσει από τις καλοκαιρινές σας ατασθαλίες.

Τι είναι η αποτοξίνωση

Το συκώτι σας είναι ένα ουσιαστικό όργανο με ποικίλες λειτουργίες που περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, την αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, τον καθαρισμό των τοξινών από το αίμα και τη σύνθεση πρωτεϊνών. Ενώ το συκώτι έχει τη μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη, δεν είναι ανίκητο και οι επιλογές φαγητού και ποτού σας μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτό το όργανο, όπως αναφέρει το vita.

Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το συκώτι και μια ιδιαίτερα σημαντική ομάδα τροφίμων είναι τα λαχανικά.
Τα κορυφαία λαχανικά για να «καθαρίσετε» το συκώτι σας
Παντζάρια

Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η γεύση αυτού του λαχανικού είναι λίγο πολύ «γήινη» κι ενώ μπορεί να μην αρέσει στους γευστικούς κάλυκες όλων, τα παντζάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος. Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός παντζαριού είναι ένα ρόφημα που «προάγει την υγεία» και «προλαμβάνει τις ασθένειες» και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την υγεία του ήπατος. Μια μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα την επίδραση του παντζαριού στην υγεία του ήπατος και διαπίστωσε ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από ορισμένες κατηγορίες καρκινογόνων παραγόντων.

Ενώ υπάρχουν περισσότερα για να μάθουμε για την επίδραση του παντζαριού στο συκώτι, τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο παντζάρι και ονομάζονται βεταλαΐνες, έχουν αντικαρκινογόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το εύρημα είναι αφορά μόνο τα κόκκινα παντζάρια, καθώς άλλες ποικιλίες, όπως τα χρυσά, μπορεί να μην έχουν τα ίδια επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Tip: Τα βραστά παντζάρια είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να φάτε αυτό το λαχανικό, ενώ ο χυμός παντζαριών παρέχει την υψηλότερη συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα παντζάρια.
Μπρόκολο

Φυσικά, όλα τα λαχανικά μας κάνουν καλό, αλλά συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά – όπως το μπρόκολο – φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ακεραιότητα του ήπατος. Μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι όσοι τρέφονταν με μπρόκολο είχαν πιο θετικές μετρήσεις στο ήπαρ και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και όγκων του ήπατος. Αν και ο ακριβής μηχανισμός αυτού του αποτελέσματος δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι μοναδικές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά είναι πιθανό να το εξηγούν.

Tip: Μπορείτε να απολαύσετε το μπρόκολο βραστό ή ενώ πολλοί το καταναλώνουν και ωμό. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε μια ομελέτα, σε ένα σουφλέ ζυμαρικών ή σε ένα κις λορέν.
Λαχανάκια Βρυξελλών

Ένα άλλο σταυρανθές λαχανικό, τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν γίνει πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και για καλό λόγο. Ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να παρέχουν τόνους βιταμινών και μετάλλων, περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις που έχει φανεί ότι βοηθούν στην ηπατική λειτουργία.

Σε μια μελέτη, τα ωμά λαχανάκια Βρυξελλών που ταΐστηκαν σε ποντίκια φάνηκε να αυξάνουν τα επίπεδα των αποτοξινωτικών ενζύμων στο ήπαρ και τους πνεύμονες. Φαίνεται ότι αυτές οι αποτοξινωτικές ιδιότητες είναι ιδιαίτερα υψηλές στα ωμά λαχανάκια Βρυξελλών. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και όταν μαγειρεύονται, τα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούν την ικανότητα να προκαλούν αυτά τα αποτοξινωτικά ένζυμα. Τα γλυκοσινολικά είναι μια μοναδική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά, τα οποία εμπλέκονται σε ενζυμικές αντιδράσεις που μπορούν να εξουδετερώσουν τις καρκινογόνες ενώσεις στο σώμα.

Tip: Τα λαχανάκια Βρυξελλών καταναλώνονται συνήθως ψητά ή στον ατμό. Ωστόσο, μπορεί να είναι ωφέλιμο να τα ενσωματώσετε και ωμά στη διατροφή σας, προσθέτοντάς τα σε φυλλαράκια σε μια σαλάτα.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αυτή η ομάδα λαχανικών περιλαμβάνει το λάχανο, το σπανάκι και τη λαχανίδα, τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά για τη συνολική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του ήπατος. Όπως και τα άλλα λαχανικά αυτής της λίστας, τα πράσινα φυλλώδη πράσινα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.

Εκτός από τη μείωση της επίδρασης των ελεύθερων ριζών στο σώμα, ορισμένα πράσινα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, φαίνεται να παρέχουν πιο συγκεκριμένα οφέλη για το συκώτι. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ωμού σπανακιού μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σπανάκι, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος της νόσου. Ενώ το μαγειρεμένο σπανάκι φάνηκε να παρέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, σε αυτή τη μελέτη, το μαγειρεμένο δεν βρέθηκε να έχει τόσο σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου αυτού.

Tip: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να προστεθούν σε μια σαλάτα ή σε ένα smoothie για να τα απολαύσετε ωμά ή να τα μαγειρέψετε με διάφορους τρόπους. Ενώ αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε ειδικά στο σπανάκι, όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει το συκώτι να εξουδετερώσει τις τοξικές ενώσεις και τις χημικές ουσίες.