Μπορεί ο ποταμός Λίγηρας, ο μεγαλύτερος της Γαλλίας, να είναι γενικώς ρηχός, αλλά τη φετινή χρονιά ακόμη και τα ποταμόπλοια με τη ρηχή καρίνα μόλις που μπορούν να πλεύσουν στα νερά του, η στάθμη των οποίων έπεσε κατακόρυφα λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας.

Ακόμη και κάπου 100 χιλιόμετρα από τις εκβολές του ποταμού στον Ατλαντικό, οι αμμώδεις όχθες του εκτείνονται τώρα όσο φθάνει το βλέμμα και μεγάλες νησίδες συνδέουν τις δύο πλευρές του Λίγηρα, ενώ σε ορισμένα σημεία οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν με τα πόδια από τη μία όχθη στην άλλη!

Η κοιλάδα του Λίγηρα – Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco λόγω των επιβλητικών κάστρων στις όχθες του ποταμού, όπως τα Chambord, Chenonceau και Azay-le-Rideau, έχει δει κι άλλες φορές στο παρελθόν τη στάθμη των υδάτων του να πέφτει, αλλά η φετινή ξηρασία πρέπει να λειτουργήσει ως εγερτήριο σάλπισμα, λέει ο Ερικ Σοκέ, επικεφαλής του τμήματος Υδρολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Γαλλίας.«Οι παραπόταμοι του Λίγηρα έχουν ξεραθεί εντελώς. Δεν έχει ξαναγίνει. Πρέπει να ανησυχούμε», λέει στο Reuters.