Αποφασισμένες να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα εισόδου του κορωνοϊού στην Κίνα εμφανίζονται οι Αρχές μιας παραθαλάσσιας πόλης, που επιβάλλουν διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού όχι μόνον στα πληρώματα αλιευτικών σκαφών, αλλά και στις… ψαριές τους!

Με την κυβέρνηση της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη του 2021, να επιμένει στην αμφιλεγόμενη πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι του κορωνοϊού και να προχωρά σε απανωτά lockdown, οι Αρχές της Σιαμέν έκριναν ότι είναι αναγκαίο να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 όλοι οι αλιείς και τα ψάρια και θαλασσινά που μεταφέρουν κατά την αποβίβασή της από τα ψάρια, επειδή ορισμένοι ψαράδες έκαναν παράνομο εμπόριο ή ήλθαν σε επαφή με σκάφη άλλων χωρών όσο βρίσκονταν στη θάλλασα «με αποτέλεσμα την εισαγωγή του κορωνοϊού».

«Προς το παρόν όλοι οι κάτοικοι στην πόλη Σιαμέν πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ νουκλεϊκού οξέος COVID-19 καθώς και τα ψάρια που πιάνουν», δήλωσε υπάλληλος του αρμόδιου δημοτικού γραφείου ωκεάνιας εκμετάλλευσης της κινεζικής πόλης. Ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ δείχνουν αξιωματούχους με λευκές στολές να παίρνουν με τις ειδικές μπατονέτες δείγματα από τα στόματα ψαριών και το κάτω μέρος καβουριών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εντοπισμό ιχνών του κορωνοϊού σε ψάρια ή θαλασσινά.