Ύστερα από το τραγικό συμβάν στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” με τον θάνατο του 49χρονου, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που πάνε στα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία, αναφέρει σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Γιαννάκου:

«Μετά το τραγικό συμβάν στο Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ, πολλαπλασιάστηκαν τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται σε μη εφημερεύοντα Νοσοκομεία.

Τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αφού δεν λειτουργούν βασικά τμήματα για διάγνωση και θεραπεία. Με τις υπάρχουσες μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, είναι αδύνατη η αυτονομία των ΤΕΠ και η καθημερινή λειτουργία. Φυσικά το πρωτόκολλο υποχρεώνει σωστά τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία, να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στα έκτακτα περιστατικά που τα επισκέπτονται και να φροντίζουν για την ασφαλή διακομιδή τους στο κοντινότερο εφημερεύον νοσοκομείο.

Όμως μετά το τραγικό συμβάν στη ΠΑΤΡΑ προσέρχονται ασθενείς που μένουν σε μεγαλύτερη απόσταση από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία ή με ήπια συμπτώματα, προκειμένου να αποφύγουν τη πολύωρη ταλαιπωρία του εφημερεύοντος νοσοκομείου.
Μάλιστα κάποιοι με χρόνια διαγνωσμένα προβλήματα υγείας, επισκέπτονται τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία για εξέταση προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία της νόσου. !!!!!

Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά το συμβάν στη ΠΑΤΡΑ αυτό ήταν σύνηθες φαινόμενο. ΑΔΙΕΞΟΔΟ καθ’ ότι τα νοσοκομεία σε ημέρες μη εφημερίας λειτουργούν με συγκεκριμένο προσωπικό το οποίο καλύπτει με το ζόρι τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών και δεν επαρκεί να εξυπηρετεί τα δεκάδες έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται.

Το ΕΚΑΒ όταν καλείται να παραλάβει ασθενή από μη εφημερεύον νοσοκομείο, προκειμένου να το διακομίσει σε εφημερεύον, καθυστερεί αφού σωστά δίνει προτεραιότητα στη διακομιδή περιστατικών εκτός νοσοκομείων. Έτσι επιβαρύνεται πιο πολύ η κατάσταση στα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία τα οποία τελικά υποχρεώνονται στην αντιμετώπιση και όχι στις πρώτες βοήθειες.
Με την υπάρχουσα στελέχωση είναι αδύνατη η καθημερινή εφημερία όλων των νοσοκομείων στις πόλεις που διαθέτουν περισσότερα του ενός.
Η εν λόγω αντίδραση των πολιτών μετά το συμβάν της Πάτρας αναδεικνύει τις ελλείψεις προσωπικού, την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα παρακολουθεί και θα κατευθύνει τους πολίτες με ασφάλεια στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Συνιστούμε στους πολίτες να προτιμούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Ούτως ή άλλως εκεί θα διακομισθούν.
Δεν μπορούν να τα αποφύγουν.

Συνιστούμε βέβαια ανεπιφύλακτα σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα που απαιτείται η άμεση αντιμετώπισή τους προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους να απευθύνονται στο κοντινότερο νοσοκομείο εφημερεύει, δεν εφημερεύει.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να στελεχώσει τα νοσοκομεία για να είναι σε θέση να εξυπηρετούν τους ασθενείς έκτακτα περιστατικά και σε ημέρες μη εφημερίας.»