Πέρασαν οκτώ μήνες από την κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου (στη διάρκεια των πλημμυρών της 12ης Δεκεμβρίου 2021) με την κατάσταση έκτοτε να ταλανίζει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκαλώντας τους σοβαρά προβλήματα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας τους.

Προς τα τέλη ωστόσο του τρέχοντος Αυγούστου ελπίζεται πως θα αρχίσει να διαφαίνεται το φως στο τούνελ καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή της νέας γέφυρας που θα ολοκληρωθεί εντός διετίας αλλά και προσωρινής που θα παραδοθεί εντός διμήνου. Την ίδια ώρα –παρά τις έντονες αντιδράσεις- άνοιξε ο δρόμος για γκρέμισμα της σιδηροδρομικής.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την γέφυρα του Ευήνου με πιθανή-αλλά όχι ακόμη οριστική- ημερομηνία την 23η Αυγούστου.

«Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών οι εργασίες και λογικά θα είναι μεικτές προκειμένου να κατασκευαστεί και η προσωρινή γέφυρα», ανέφερε στο agrinionews.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θ.Μαυρομμάτης σημειώνοντας πως αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα θα είναι έτοιμη η προσωρινή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Ο υπουργός ανέφερε ότι τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η προσωρινή και τέλος του 2023 η κανονική γέφυρα», αναφέρει.

Με αγωνία λοιπόν η τοπική κοινωνία αναμένει την υλοποίηση των εξαγγελιών αν και σε πρόσφατη συνάντηση του το συντονιστικό των κατοίκων εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την τήρηση των ανακοινωθέντων. «Κοινή ήταν η διαπίστωση πως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη δεν κρίνεται μόνο η τύχη των έργων. Κρίνεται η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα των αρμοδίων», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από το Συντονιστικό.

Δεν έλειψε άλλωστε η έκδηλη ανησυχία για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα, παρόλο που βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού ενώ εκφράστηκε η αγωνία μη μας «προλάβει ο καιρός» και από το φθινόπωρο ζήσουμε πάλι τα ίδια.

Σημειωτέον, η προσωρινή γέφυρα (μέχρι την κατασκευή της νέας) προβλέπεται να είναι 200 μέτρα νότια της σημερινής και σε αυτήν θα μεταφερθούν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση της κατεστραμμένης οδικής γέφυρας, ώστε στη θέση της να κατασκευαστεί η καινούργια.

Απόφαση να μην χαρακτηριστεί μνημείο η σιδηροδρομική

Παράλληλα οριστική είναι η απόφαση να μην χαρακτηριστεί μνημείο η σιδηροδρομική γέφυρα παρά τις έντονες αντιδράσεις σε αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Δ/ντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείου της σιδηροδρομικής γέφυρας Ευήνου Ποταμού, στα σύνορα Δήμων Μεσολογγίου και Ναυπάκτου ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, φερόμενης ιδιοκτησίας ΟΣΕ, έγινε διότι έχει υποστεί μεγάλες βλάβες στον φέροντα οργανισμό της, έχει υποστεί μεταγενέστερες επεμβάσεις και έχει απωλέσει την αρχική της μορφολογία και την κατασκευαστική της δομή, ώστε να μην είναι δυνατή η αποκατάστασή της με τρόπο που να διατηρεί την αυθεντικότητά της.

Προτείνεται μάλιστα να… εξεταστεί η δυνατότητα να παραχωρηθεί ένα τμήμα της για έκθεση σε μουσειακό ή άλλο κατάλληλο χώρο.

Για την εξέλιξη αυτή ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι «πρόταση μας είναι να παραμείνει και αυτό θέλουμε όμως έχει υποστεί μεγάλες βλάβες».

agrinionews.gr