Λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών και της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κρατήσουν τα περιττά κιλά στα 40 και τα 50 τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυών και την απόκτηση λίπους, συχνά στην περιοχή της κοιλιάς.

Ο τρόπος ζωής μπορεί επίσης να παίξει ρόλο – η φυσική δραστηριότητα συνήθως είναι λιγότερη σε αυτό το στάδιο της ζωής και μπορεί να τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε. Η αύξηση του βάρους μετά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη (μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη), καθώς και μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Η εμμηνόπαυση προκαλεί μια φυσική επιβράδυνση του μεταβολισμού του σώματός σας. Όπως σε κάθε άλλη στιγμή στη ζωή, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις όσον αφορά την απώλεια βάρους. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να μην βάλετε ανεξέλεγκτα κιλά:

#1 Να είστε σωματικά δραστήριοι

Οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το να είστε δραστήριοι δεν σημαίνει να αποκτήσετε συνδρομή στο γυμναστήριο. Μπορείτε να είστε ενεργοί κάνοντας καθημερινές δραστηριότητες: να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, να παρκάρετε πιο μακριά από τον προορισμό σας και να περπατάτε, να ασχολείστε με την κηπουρική να παρακολουθήσετε μαθήματα χορού. Στοχεύστε σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η προπόνηση ενδυνάμωσης δεν θα βοηθήσει μόνο στην αποκατάσταση της χαμένης μυϊκής σας μάζας, αλλά και στην επιβράδυνση της απώλειας μετάλλων στα οστά σας που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Το πιο σημαντικό: το να είστε δραστήριοι πρέπει να είναι διασκεδαστικό. Επιλέξτε δραστηριότητες που σας αρέσουν και πάρτε μαζί φίλους και οικογένεια.

#2 Τρώτε καλά

Τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τροφές με άπαχες πρωτεΐνες, περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και θα πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία των γευμάτων και των σνακ σας. Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, περιοριστείτε σε ένα ποτό την ημέρα. Εάν υποφέρετε από εξάψεις, δοκιμάστε να μειώσετε την καφεΐνη και τα πικάντικα τρόφιμα. Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου και στοχεύστε να μαγειρεύετε τα περισσότερα γεύματά σας στο σπίτι, αντί να τρώτε έξω.

#3 Πίνετε άφθονο νερό

Το νερό σας κρατά ενυδατωμένους και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των εξάψεων. Βοηθά επίσης στη μεταφορά των διαιτητικών ινών μέσω του σώματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών στην διατροφή σας.

Εάν η εμμηνόπαυση σας καταβάλλει, να θυμάστε ότι είναι μια προσωρινή κατάσταση. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η τακτική φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε και πάλι υπέροχα, όταν περάσουν οι εξάψεις, οι εναλλαγές της διάθεσης και οι άγρυπνες νύχτες.