Αποσωληνώθηκε ο Βρετανοαμερικανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Ρούσντι αποσωληνώθηκε και μπόρεσε να μιλήσει το Σάββατο, επιβεβαίωσε ο ατζέντης του, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε το θάρρος του συγγραφέα και εξέφρασε φρίκη για την επίθεση εναντίον του.

Ο συγγραφέας παραμένει στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, αλλά ο συνάδελφός του συγγραφέας Άατις Τασίρ έγραψε στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου ότι «είχε βγει από τον αναπνευστήρα και μιλούσε (και αστειευόταν)». Ο ατζέντης του, Άντριου Γουάιλι, επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Προηγουμένως είχε αποκαλύψει ότι κινδυνεύει να χάσει το μάτι του.

Νωρίτερα το Σάββατο, o ύποπτος για την επίθεση δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επίθεση σε μια σύντομη εμφάνιση στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι ο φερόμενος ως δράστης έλαβε μέτρα για να θέσει τον εαυτό του σε θέση να βλάψει τον Ρούσντι, λαμβάνοντας προκαταβολική άδεια για την εκδήλωση όπου μιλούσε ο συγγραφέας και έφθασε μια μέρα νωρίτερα με ψεύτικη ταυτότητα. «Ήταν μια στοχευμένη, απρόκλητη, προσχεδιασμένη επίθεση στον κ. Ρούσντι», υποστήριξε ο Τζέισον Σμιντ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη «βάναυση επίθεση» που σημειώθηκε την Παρασκευή, κατά του Ρούσντι. Σε δήλωσή του, χαιρέτισε τον Ρούσντι για την άρνησή του «να εκφοβιστεί ή να φιμωθεί» και είπε με τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν «μαζί με όλους τους Αμερικανούς και τους λαούς όλου του κόσμου να προσευχηθούν για την υγεία του και την ανάρρωσή του».