Δεκαπενταύγουστος και στην Πάτρα την τιμητική της έχει η Ιερά Μονή του Γηροκομείου μια από τις παλιότερες μονές που υπάρχουν στην επικράτεια, καθώς η ίδρυση της εκτιμάται ότι ήταν γύρω  στον 10ο αιώνα, όταν εμφανίστηκε δηλαδή ο μοναχισμός στην κυρίως Ελλάδα. 

Ο λόγος που πανηγυρίζει η συγκεκριμένη μονή και συγκεντρώνει τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου εκατοντάδες πιστούς που συρρέουν από τις αρχές του Αυγούστου για να προσκυνήσουν έχει να κάνει με την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γηροκομήτισσης.

Θεωρείται ο θησαυρός της μονής που φυλάσσεται σε επιβλητικό μαρμάρινο θρόνο μαζί με την  αξιόλογης τέχνης εικόνα της Παναγίας, που φέρει την επιγραφή "Μήτηρ Θεού, η Αληθινή" (η μόνη διασωζομένη εικόνα με την ονομασία αυτή), η οποία είναι έργο του 14ου αιώνα, καθαρίστηκε δε και συντηρήθηκε επιμελώς από το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών το 1988 - 1989.


Η ονομασία της και οι παραδόσεις

Η μονή είναι ανδρώα κοινοβιακή και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών. Η ονομασία της οφείλεται στο ότι, στο χώρο που ιδρύθηκε η Μονή, προϋπήρχε γηροκομείο που διέθετε και ναό, ή κατ' άλλους στο ότι, όταν οι μοναχοί ίδρυσαν το μοναστήρι έκτισαν ταυτόχρονα και συντηρούσαν γηροκομείο, πράγμα άλλωστε όχι άγνωστο για τα μοναστήρια της Βυζαντινής εποχής.

Μία όμως παλιά παράδοση, που δέχεται και ο ιστορικός Σ. Θωμόπουλος, συνδέει την ίδρυση και το όνομα της μονής με τον Άγιο Αρτέμιο, τη μεταφορά του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και το υδραγωγείο της Πάτρας.

Στον τόπο που είναι κτισμένη η Μονή κατά την προχριστιανική εποχή υπήρχε ειδωλολατρικός ναός πιθανόν της θεάς Αρτέμιδος.  Στον τοίχο της βόρειας πτέρυγας της Μονής (έξω από τα κελιά των μοναχών) υπάρχει εντοιχισμένο τμήμα από κιονόκρανο Ιωνικού ρυθμού του προχριστιανικού ναού.


Η ιστορία της κατά τη διάρκεια των ετών

Το 1204, έτος κατά το οποίο καταλήφθηκε η Πάτρα από τους Φράγκους, βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, γι' αυτό και τα διάφορα ιεροπολεμικά τάγματα της Δύσεως διαπληκτίσθηκαν για την κατάληψή της.

Όταν οι πατέρες της μονής εξαναγκάστηκαν από τους κατακτητές Φράγκους να επιλέξουν μεταξύ της υπακοής στον Πάπα της Ρώμης και της εξορίας, αυτοί προτίμησαν αξιεπαίνως το δεύτερο.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Πατρών. Η μονή πυρπολήθηκε από τους Τουρκαλβανούς την Μ. Παρασκευή του 1770 (13 Απριλίου) κατά τα Ορλωφικά και την Κυριακή των Βαΐων του 1821 (3 Απριλίου).

Στην περίοδο της Εθνεγερσίας έγινε θέατρο πολλών μαχών. Κρίσιμη για την έκβαση του Αγώνα του 1821 ήταν η μάχη που κερδήθηκε στην περιοχή της Μονής (μάχη του Γηροκομείου), στις 2 Μαρτίου 1822, από τον Θ. Κολοκοτρώνη, που δίκαια αποδόθηκε σε θαύμα της "Παναγίας της Γηροκομήτισσας".

Το 1943 οι Μοναχοί εκδιώχθηκαν από τη Μονή και έφυγαν εξόριστοι για ένα χρόνο στο Παλιομονάστηρο (Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα), όπου μετέφεραν με συγκίνηση την Ιερά Εικόνα της "Γηροκομμήτισσας" και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων.


Η αρχιτεκτονική της εξέλιξη

Η μονή υπήρξε για πολύ καιρό Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή. Το πρώτο καθολικό της μονής (κυρίως ναός) ήταν βυζαντινού ρυθμού με τρούλο και κίονες. Το 1806 κατέπεσε από σεισμό.

Μαρμάρινο ανάγλυφο με σταυρούς κ.λ.π., που βρίσκεται εντοιχισμένο παρά την κλίμακα της Ι. Μονής, είναι έργο του 9ου ή του 10ου αιώνα. Ο σημερινός ναός και τα κελιά κτίσθηκαν από το 1833 ως το 1836. Το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο κατασκευάσθηκε το 1852 από Τήνιο γλύπτη.

Η Ι. Μονή από τη φθορά του χρόνου και κυρίως λόγω του καταστρεπτικού σεισμού του έτους 1993 υπέστη μεγάλες ζημιές. Ανακαινίστηκε κατά τα έτη 1995 - 1999. Η ανατολική μάνδρα της Μονής ανεγέρθηκε το 1958. Η Ιερά Μονή Γηροκομείου πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο, δευτερευόντως δε την Τρίτη του Πάσχα και την 23ην Αυγούστου.

(Οι φωτογραφίες είναι από τα social media- Το βίντεο από το Λύχνος - Πληροφορίες Βικιπαίδεια). ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 2021 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ