Τα δύσκολα του χειμώνα για την αγορά ξεκινούν προτού καν τελειώσει το καλοκαίρι.

Αναφερόμαστε φυσικά στην επιστρεπτέα προκαταβολή που από την 31η Αυγούστου θα πρέπει να δώσουν μαζί με την δεύτερη δόση οι δικαιούχοι για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25 Ιουλίου.

Ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών της Πάτρας που είχαν την δυνατότητα αυτή, να μην πληρώσουν δηλαδή την πρώτη δόση στο τέλος του Ιουλίου, την άφησαν  για το τέλος Αυγούστου αξιοποιώντας το παραθυράκι αυτό, το οποίο όμως θα πρέπει να πληρώσει διπλά κατά μία έννοια επιστρέφοντας από τις διακοπές, ανοίγοντας το μαγαζί τους.

Το ίδιοι ισχύει και για τους δικαιούχους που παρατάθηκε η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης  έως και την 31η Αυγούστου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

Με δεδομένο ότι ούτε τον Ιούνιο, αλλά ούτε και τον Ιούλιο τα καταστήματα της τοπικής αγοράς πήγαν καλά σε κίνηση και σε τζίρους, είναι σίγουρο ότι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει αυτά τα χρήματα, ειδικότερα μετά από μία «νεκρή» περίοδος που προηγήθηκε, αυτή του Αυγούστου.

Είναι το πρώτο σκαλί που θα πρέπει να ανέβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η αγορά μπροστά στο βουνό του δύσκολου χειμώνα. Θα ακολουθήσουν και άλλα μετά και από τις πρώτες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο εμπορικός κόσμος και ειδικότερα ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να χαριστούν όλα τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών τουλάχιστον για εκείνες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν πήραν στο σύνολο τους μεγάλα ποσά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που να ξεπερνούν τα 5 με 6. 000 ευρώ.

Κάτι όμως που δεν είχε εισακουστεί. Όλα αυτά σε ένα καλοκαίρι που ο Ιούλιος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπόρων, φαίνεται να είναι τουλάχιστον 20% κάτω κατά μέσο όρο για την πλειοψηφία των εμπορικών μαγαζιών της πόλης, σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.