Μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχει παρουσιαστεί και επισήμως  η μελέτη δυνατοτήτων από τον δήμο Ερυμάνθου για την αξιοποίηση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου και της λίμνη Αστερίου.

Η μελέτη δυνατοτήτων (την υλοποιεί ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Σπύρος Πολίτης) περιλαμβάνει προτάσεις για την τουριστική αξιοποίηση του φράγματος, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η περιοχή, μέσα από έναν τόσο μεγάλο τεχνικά έργο, όπως είναι αυτό του Πείρου – Παραπείρου.  

Το σχέδιο έτσι για την ανάπλαση της περιοχής και κυρίως για τους κοντινούς οικισμούς με τη λίμνη Αστερίου, τα Κριθαράκια και το Αστέρι περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια:

-Την απόκτηση το δικαίωμα χρήσης γης από πλευράς δήμου Ερυμάνθου για την δημιουργία ενός πρώτου χώρο υποδοχής επισκεπτών. Ο χώρος αυτός θα είναι απαλλοτριωμένος και δεν θα χρησιμεύει στο έργο του φράγματος και θα χρησιμεύει στους επισκέπτες ως παρατηρητήριο.

Υπάρχουν τρία τεμάχια γης που έχουν προταθεί και από εκεί και πέρα θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για να αποκτήσει δήμος ένα από αυτά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παγκάκια, ένα υπερυψωμένο παρατηρητήριο, αλλά και την δημιουργία ενός αναψυκτήριου.

-Το δεύτερο στάδιο έχει περιλαμβάνει την δημιουργία ενός πάρκου που θα δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες για να κάνουν διάφορες δια δραστικές δυνατότητες εκπαιδευτικού περιεχομένου, αλλά και ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής.

Οι δυνατότητες αυτές θα δίνονται και με τη χρήση νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα της εικονικής πραγματικότητας όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στο φράγμα και να γνωρίζουν την χρησιμότητα του, το έργο, αλλά και τα στάδια κατασκευής του.

Μέσα από τις δράσεις αυτές θα προβάλλεται και η ιστορικότητα της περιοχής, η αρχιτεκτονική της, αλλά διαστάσεις της μυθολογικής πλευράς, κυρίως μέσα τον μύθο του Ηρακλή που σκότωσε τον Ερυμάνθειο Κάφρο.

- Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου του φράγματος μέσα από διάφορες αθλητικές δράσεις όπως η κωπηλασία, η ιστιοπλοΐα κτλ με την διαφορά βέβαια ότι το νερό του φράγματα που συλλέγεται στη λίμνη είναι καθαρά πόσιμο κάτι που σημαίνει ότι οι δράσεις δεν θα πρέπει να αλλοιώσουν ή να επιβαρύνουν την ποιότητα του.  

(με πληροφορίες από την εφημερίδα «Νεολόγος»).